Blinken: imamo plan u slučaju ruske uporabe nuklearnog oružja

Državni tajnik Antony Blinken izjavio je da su SAD poručile ruskim dužnosnicima da prestanu s izjavama o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja, nakon izvješća da je Bidenova administracija privatno upozorila Kremlj da prekine eskalirajuću retoriku, navodi jutros američki medij The Hill.

Blinken je u intervjuu emitiranom u nedjelju kazao za CBS da su SAD bile “vrlo jasne s Rusima” i javno i privatno poručile “da zaustave labavu priču o nuklearnom oružju”.

“Vrlo je važno da nas Moskva čuje i da znamo da bi posljedice bile užasne”, kazao je američki državni tajnik. “To smo vrlo jasno rekli.”

U emisiji “60 Minutes” Blinken je izrazio zabrinutost da bi, ako bi Putin odlučio pokrenuti nuklearni napad, unutar Kremlja bilo malo otpora da se to zaustavi, nedostatak kontrole nad moći koju je nazvao “Ahilovom petom autokracija bilo gdje.”

Američka administracija razvila je plan u slučaju navodne moguće uporabe nuklearnog oružja od strane Rusije, ali Washington je fokusiran na to da situacija oko Ukrajine ne dovede do širenja postojećeg sukoba, kazao je Blinken.

“Neću ulaziti u pitanje kakve će biti posljedice. Svaka uporaba nuklearnog oružja bila bi pogubna, naravno za zemlju koja ga je koristila, ali i za mnoge druge“, poručio je šef američke diplomacije.





“Da. Jako je važno da nas Moskva čuje i da zna da će posljedice biti strašne. I to smo vrlo jasno dali do znanja “, odgovorio je državni tajnik na pitanje novinara da li su SAD i Ruska Federacija imale nejavne kontakte o ovoj temi.

Podsjećamo: jučer je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio kako će Sjedinjene Države odlučno odgovoriti na bilo kakvu rusku upprabu nuklearnog oružja protiv Ukrajine i da su objasnile Moskvi “katastrofalne posljedice” s kojima će se suočiti.

Ovaj tjedan, u obraćanju javnosti, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je Zapad prešao granicu u svojoj proturuskoj politici, kao i stalnim prijetnjama zemlji. Sada se, kako je naglasio, protiv Rusije koristi nuklearna ucjena. Pritom je podsjetio da Rusija u pojedinim komponentama oružja masovnog uništenja nadmašuje onu zapadnu i upozorio one koji pokušavaju prijetiti nuklearnim oružjem da se “ruža vjetrova može okrenuti u njihovom smjeru”.





 

Komentari

komentar

You may also like