Blinken: iz Afganistana idemo samo skupa sa saveznicima

Približava se 1. svibnja i rok za povlačenje američkih snaga iz Afganistana, kako je to bilo predviđeno sporazumom iz Dohe od kraja veljače prošle godine, između Sjedinjenih Država i predstavnika radikalnog talibanskog pokreta. Međutim, nova američka adminsitracija s tim u svezi još nije donijela konačnu odluku.

Kako sada stoje stvari, američke snage ostat će i dalje u toj srednjoazijskoj zemlji, u kojoj se nalaze od 2002. godine, kada je pokrenuta velika vojna operacija američke vojske s ciljem detroniziranja s vlasti i uništenja radikalnog talibanskog pokreta, kao dio pokrenute američke široke kampanje borbe protiv terorizma nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Danas je s tim u svezi prispjela i slijedeća vijest: američke postrojbe bit će povučene iz Afganistana samo zajedno sa saveznicima iz NATO-a, izjavio je američki državni tajnik Anthony Blinken.

“Naš je pristup da smo zajedno ušli u ovu zemlju, zajedno smo prošli sve poteškoće i izaći ćemo zajedno kad za to dođe vrijeme”, izjavio je Blinken u intervjuu za CNN„Zapravo, u Afganistanu sada ima više europskih snaga nego američkih, koračamo rame uz rame od samog početka sukoba. Također je vrlo važno ubrzati diplomaciju, jer u konačnici svi prepoznaju da ne postoji vojno rješenje sukoba u Afganistanu. Mora postojati neka vrsta političke nagodbe, a to moraju postići sami Afganistanci”, kazao je američki državni tajnik.

Blinkenova izjava uslijedila je nakon što je američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad prošlog tjedna otputovao u Tursku kako bi pripremio novi krug mirovnih pregovora o Afganistanu. Prije toga isti su nedavno održani u Moskvi.

Podsjećamo i da je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako će Amerikanci u Afganistanu ostati najduže do kraja iduće godine.
U svemu ovom bit će zanimljivo pratiti reakciju talibana (koji također sudjeluju u pregovorima, kako u Moskvi tako i u Turskoj) s obzirom na njihova nedavna upozorenja SAD-u da će ta zemlja snositi odgovornost i posljedice ako propadne gore spomenuti sporazum iz Dohe. Pojedini talibanski predstavnici već su najavljivali i obnovu ratnih sukoba u toj zemlji, i to većih nego ikad.

Dakle, tema o povlačenju i novom sporazumu o Afganistanu i dalje ostaje vruća.

 

Komentari

komentar

You may also like