Blinken je Vijeću sigurnosti opisao kako će izgledati ruski napad

Američki državni tajnik Anthony Blinken danas je na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti opisivao, korak po korak, kako će Rusija napasti Ukrajinu. Napad će se vjerojatno dogoditi “narednih dana”, prema navodima prvog čovjeka američke diplomacije. Sve to je izložio kao dio napora da se suprotstavi ruskim dezinformacijama i propagandi.

Prvo, rekao je Blinken, Rusija će smisliti izgovor, vjerojatno “nasilni događaj” ili “nečuvenu optužbu”. “Drugo, kao odgovor na ovu izmišljenu provokaciju, najviše razine ruske vlade mogu teatralno sazvati hitne sastanke za rješavanje takozvane krize, a vlada će uvesti proglase u kojima se izjavljuje da Rusija mora odgovoriti kako bi obranila Ruse u Ukrajini”, rekao je. Nakon što napad počne, dodao je, “Ruski projektili i bombe padat će diljem Ukrajine. Komunikacija će biti ometana i prekinuta. Cyber ​​napadi će zatvoriti rad ključnih ukrajinskih institucija. Nakon toga, ruski tenkovi i vojnici napreduju prema ključnim ciljevima koji su zacrtani u detaljnim planovima. Vjerujemo da je jedan od ciljeva i glavni grad Ukrajine, Kijev”, prenosi Politico.

Rusija je ovog mjeseca predsjednica Vijeća sigurnosti i zatražila je sastanak na kojem bi se raspravljalo o provedbi sporazuma iz Minska, sporazuma postignutih nakon početka sukoba u 2014.  “Razlozi zapadne panike oko ruske agresije na Ukrajinu u potpunosti su izmišljeni, a NATO-ov blok predvođen SAD-om mora ublažiti svoju histeriju”, rekao je danas za Kommersant zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško. Također je poručio NATO savezu da se “smiri”.

Komentari

komentar

You may also like