Blinken: Kina je najveći dugoročni izazov za trenutni svjetski poredak

Unatoč trenutnoj invaziji Rusije na Ukrajinu, američka vlada smatra Kinu najvećim i najozbiljnijim dugoročnim izazovom za međunarodni poredak, izjavio je u četvrtak američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken je ustvrdio da je Kina jedina zemlja koja, osim što ima namjeru preoblikovati međunarodni poredak, ima i sve veću gospodarsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć to učiniti. Istaknuo je da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena od početka zauzela čvrst stav prema Kini, priznajući da Kina, kao najveći konkurent SAD-u, zauzima posebno mjesto u američkoj vanjskoj politici. Blinken je naglasio da Kina igra ključnu ulogu u svjetskom gospodarstvu i u rješenjima za probleme kao što su klimatske promjene ili pandemija covid-19. To znači da SAD i Kina nemaju drugog izbora nego se baviti jedna s drugom, što predstavlja jedan od najsloženijih odnosa danas u svijetu, rekao je Blinken.

Potvrdio je američku potporu politici “Jedne Kine”, rekavši da SAD ne podržava neovisnost Tajvana, no i kritizirao kinesku “rastuću prisilu” nad regijom. “Imamo trajni interes za mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca. Ostat ćemo predani Tajvanskom zakonu o odnosima kako bismo pomogli Tajvanu u održavanju dovoljne sposobnosti za samoobranu”, izjavio je Blinken.

Komentari

komentar

You may also like