Blinken: Neodrživo je držati 10 000 bivših pripadnika IS-a u kampovima u Siriji

Prilikom otvaranja sastanka u Rimu, američki državni tajnik Antony Blinken osvrnuo se na stanje u Siriji. Potiče saveznike SAD-a da se nešto napravi po pitanju velikog broja bivših pripadnika Islamska države (IS ili ISIS) koji su prisilno smješteni u kampovima u Siriji.

Blinken je danas rekao kako se 10 000 bivših boraca nalazi u zatvorenim kampovima koje vode kurdske snage udružene u Sirijske demokratske snage (SDF). Ovakvo je stanje nazvao “neodrživim”.

“Stanje je neodrživo. Jednostavno ne može trajati vječno. SAD nastavlja poticati uključene države, ali i saveznike da zatvorene ljude vrate u matične zemlje, resocijaliziraju ili, kada je moguće, kazneno gone.”- kazao je američki državni tajnik, a prenosi Reuters.

HRW je u ožujku ove godine izvijestio da kurdski SDF drži oko 63 000 žena i djece iz obitelji navodnih boraca IS-a iz čak 60 zemalja u dva kampa odvojena bodljikavom žicom.

Blinken je kazao kako ideja Islamske države i dalje živi iako je, navodno, poražena 2017., a njeni pripadnici djeluju iz država koje nisu Irak i Sirija, nego najviše njih dolazi iz Afrike.

 
Komentari

komentar

You may also like