Blinken o summitu Biden-Putin

Američki državni tajnik Antony Blinken dao je izjavu o predstojećem summitu predsjednika Rusije i Sjedinjenih Država. Prema riječima šefa State Departmenta, u tijeku je rad između diplomatskih službi na organizaciji ovog sastanka.

Šef američke diplomacije izjavio je kako njegov odjel surađuje s ruskom stranom na organizaciji ovog službenog sastanka. Blinken je priznao kako ne zna je li ruska strana prihvatila službeni poziv Joea Bidena, ali da je u tijeku rasprava diplomata dviju zemalja.

Trenutačno se raspravlja o mogućim datumima ovog sastanka, što je, prema Blinkenovu mišljenju, izuzetno važno. Sjedinjene Države željele bi imati stabilniji i predvidljiviji odnos s Moskvom, jer su razlike otišle jako daleko.

“Prilika za razgovor licem u lice bit će korisna i ako moramo reagirati na nastavak aktivnosti (eskalacije) Rusije i ako trebamo odlučiti koju ćemo akciju poduzeti ako se odluči prijeći na predvidljiviji i stabilniji smjer”, kazao je američki državni tajnik.

Ranije je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio da je Moskva ponudila Washingtonu pokretanje dijaloga o strateškoj stabilnosti i razgovara o stvaranju okruženja bez sukoba.

Podsjećamo: 13. travnja predsjednik SAD-a Joe Biden u telefonskom je razgovoru s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom predložio međusobni sastanak u idućim mjesecima u nekoj trećoj zemlji. Ruska je strana na ovaj prijedlog reagirala pozitivno ali na njega još uvijek nema službene reakcije od samog Vladimira Putina.





 

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like