Blinken o susretu Kine i talibana: “To je pozitivna stvar”

Jučer su se u sastali kineski ministar vanjskih poslova s delegacijom talibanskog pokreta. Kina želi stabilni Afganistan u kojem može proširiti svoj utjecaj na centralnu Aziju, ali i izgraditi siguran tranzit zbog inicijative “Pojas i put” (BRI) i Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC). Talibanima treba podrška Pekinga, ali i investicije nakon što se smiri ratno stanje u kojem vjeruju da će izvojevati pobjedu. Zauzvrat nude Kini suradnju u borbi protiv onog što Peking zove ujgurski “ekstremizam” i “separatizam” u regiji Xinjiang koja graniči s Afganistanom.

Kineski ministar je talibane nazvao ključnom političkom i vojnom snagom u Afganistanu i kazao kako će oni imati bitnu ulogu u obnovi.

Susret dvije strane kojima Washington nije naklonjen u kineskom gradu Tianjin , prokomentirao je američki državni tajnik Antony Blinken. Iz indijskog New Delhija gdje je u posjeti premijeru Narendri Modiju, Blinken je bio neobično pomirljiv ovog puta i kazao da je normalno da susjedne države kao što je Kina imaju svoj interes u Afganistanu.

“Dogodilo se da se ti interesi poklapaju. Nitko, ni SAD, ni Kina, ni Indija, ni Pakistan, ni Rusija, ni druge centralnoazijske države, nitko ne želi da Afganistan uđe u dugački građanski rat. Nitko ne želi vojno preuzimanje države od strane Islamskog Emirata. Svatko želi pomirenje i nekakvu vladu koja će se pojaviti i koja zbilja predstavlja sve građane i inkluzivna je. Ako Kina djeluje prema tim interesima i ako druge države idu prema tim interesima, to je pozitivna stvar”- kazao je za CNN-News18 nakon što ga je novinar upitao o susretu kineskog ministra i talibana.

Drugim riječima, Blinken polako prihvaća da proamerička vlada u Kabulu nije jedino rješenje te da održavanje takve vlade ne može jamčiti mir. Spreman je da i Kina i okolne države popravljaju kaos koji je ostao nakon američkog povlačenja. Ne želi vojno preuzimanje talibana, ali polako prihvaća činjenicu da će i oni trebati sudjelovati u dogovaranju mira i obnove i prihvaća ulogu Pekinga u takvom scenariju.

 

Komentari

komentar

You may also like