Blinken obećao Zelenskom da će smanjiti rizike od Sjevernog toka 2

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je kako će Sjedinjene Države nastaviti jačati energetsku sigurnost Ukrajine, uključujući i smanjenje rizika povezanih s ruskim baltičkim plinovodom  Sjeverni tok 2.

State Department je objavio slijedeće priopćenje o sastanku Blinkena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na marginama UN-ovog klimatskog samita COP26 u Glasgowu:

“Tajnik Blinken ponovo je potvrdio nepokolebljivu potporu Sjedinjenih Država suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Pozdravio je korake Ukrajine za prevladavanje korupcije i naglasio da će, zajedno s našim saveznicima i partnerima, Sjedinjene Države nastaviti jačati energetsku sigurnost Ukrajine, uključujući smanjenje rizika povezanih s plinovodom Sjeverni tok 2.

State Department pri tom nije dao nikakva pojašnjenja o tome koja će točno biti praktična uloga Sjedinjenih Država u smanjenju rizika od plinovoda Sjeverni tok 2, koji je u rujnu ove godine potpuno dovršen i za čije se pokretanje čeka još samo uporabna dozvola nadležnog njemačkog energetskog regulatora. Ona sigurno neće stići do Nove godine i prije formiranja nove njemačke vlade.

Komentari

komentar
You may also like