Blinken okrivio Trumpa za neuspjeh u Afganistanu

Američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći u Senatu, optužio je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za neuspjeh SAD-a u Afganistanu. Prema njegovim riječima, sadašnja američka administracija naslijedila je sporazume s talibanima, što je ostavilo malo prostora i vremena za manevriranje.

Dosadašnji američki čelnik Joe Biden dobio je “rokove, ali ne i planove” za napuštanje Afganistana, kazao je Blinken.

“Kad je predsjednik Biden stupio na dužnost u siječnju, naslijedio je sporazum koji je njegov prethodnik sklopio s talibanima o povlačenju svih preostalih američkih snaga do 1. svibnja ove godine. Kao dio ovog dogovora, prethodna administracija osigurala je oslobađanje 5.000 talibanskih zarobljenika iz afganistanske vlade, uključujući brojne visoke vojne zapovjednike. Istodobno je naša vlastita vojna prisutnost smanjena na 2500 ljudi”, izjavio je državni tajnik, a prenosi medij Eadaily.

Opravdavajući se na saslušanjima pred senatorima, rekao je da su do siječnja 2021. talibani “dosegli vrhunac svoje vojne snage” i da Sjedinjene Države imaju najmanji broj vojnika na terenu od 2001. godine.

“Kao rezultat toga, nakon preuzimanja dužnosti, predsjednik Biden odmah se suočio s izborom između okončanja rata i eskalacije. Ako odbije ispuniti obveze svog prethodnika, tada će se nastaviti napadi na naše snage i naše saveznike, a talibani će pokrenuti nacionalnu ofenzivu protiv najvećih gradova u Afganistanu”, izjavio je Blinken.

Zanimljivo je kako se u Senatu trebao pojaviti i ministar obrane SAD-a Lloyd Austin i dati izjavu, ali se nije pojavio.





 

Komentari

komentar





You may also like