Blinken otputovao u Melbourne ojačati savez SAD-a, Australije, Indije i Japana

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak se zaputio prema Aziji i Pacifiku kako bi ojačao regionalna partnerstva suočena s ekspanzijom Kine, prenosi AFP.

Blinken će tri dana provesti u Melbourneu gdje će se sastati s ministrima vanjskih poslova Quada, neformalne skupine SAD-a, Japana, Indije i Australije, za koju se Washington nada da će postati bastion protiv napora Pekinga za regionalnom dominacijom. Tijekom posjeta sastat će se s visokim australskim dužnosnicima, uključujući premijera Scotta Morrisona, dok nastoje nadograditi obrambeni pakt AUKUS stvoren u rujnu s UK. Šokantni izazov za Kinu, ali i “izdaja” Francuske (kojoj je otkazan ugovor sa saveznicima) bio je dogovor između Washingtona i Canberre o kupnji osam podmornica na nuklearni pogon.

Nakon što napusti Australiju u subotu, Blinken će se na kratko zaustaviti u Fidžiju gdje će se sastati s nekoliko čelnika pacifičkih otoka, od kojih mnoge pokušava (i uspijeva) pridobiti Kina.

“Ključna poruka koju će državni tajnik ponijeti sa sobom na ovo putovanje je da će naše partnerstvo biti postojano”, rekao je pomoćnik državnog tajnika za istočnu Aziju i Tihi ocean, Daniel Kritenbrink. “Quad savez je ključna komponenta američke vanjske ekonomske i sigurnosne politike u indo-pacifičkoj regiji”, dodao je. Kritenbrink je također rekao da “putem ovog partnerstva jačamo sigurnosno okruženje u regiji kao odgovor na agresiju i prisilu”.

Pokrenut 2007., Quad (Quadrilateral Security Dialogue) je dao formalni okvir onome što je započelo kao zajedničke američko-indijsko-japanske pomorske vježbe u Indijskom oceanu, nazvane malabarske vježbe. Australije se pomalo povukla iz inicijative jer je jačala ekonomsku suradnju s Kinom, ali je 2017.  savez revitaliziran jer je Australija opet zaoštrila odnose s Kinom koji su od tada sve gori. Australija se ponovno pridružila vježbama Malabar 2020., a iste godine su kineske i indijske trupe sudjelovali u krvavim sukobima u spornoj pograničnoj himalajskoj regiji, pa je tradicionalno nesvrstani New Delhi ojačao vjernost savezu. Indija je “kritični i ključni član Quad-a”, rekao je Kurt Campbell, koordinator Bijele kuće za Indo-Pacifik. Washington se posljednjih godina zalagao za proširenje namjene Quada, koristeći ga kao okvir za distribuciju cjepiva i pregovore o klimi. “Ne radi se samo o natjecanju s Kinom. Radi se i o napredovanju područja u kojima vjerujemo da imamo nešto za ponuditi”, rekao je Campbell.

Komentari

komentar
You may also like