Blinken poziva Rusiju da prestane zloupotrebljavati zakon protiv “stranih agenata” za cenzuru

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u petak Rusiju da “prestane zloupotrijebiti svoj zakon o stranim agentima”, komentirajući situaciju oko nevladine organizacije Memorial za ljudska prava, koja je u Rusiji označila kao strani agent.

“Tužbe ruskih vlasti, koje imaju za cilj zatvaranje Međunarodnog Memorijala i Centra za ljudska prava Memorijal, njihov je najnoviji napad na slobodu izražavanja. Rusija mora prekinuti ovakve tužbe i prestati koristiti svoj zakon o” stranim agentima “kako bi uznemiravala, stigmatizirala i ušutkavala civilno društvo “, napisao je na Twitteru.

Ranije je Državno tužiteljstvo u Moskvi podnijelo tužbu Vrhovnom sudu s ciljem potpunog gašenja ovog NGO-a zbog kršenja zakona o stranim agentima. Ured tvrdi da je organizacija više puta počinila grube prekršaje. Rusko Predsjedničko vijeće za građansko društvo i ljudska prava smatralo je u petak zatvaranje nevladine organizacije za ljudska prava Memorijal ipak ekstremnom mjerom koja je nepravedna i nerazmjerna kršenjima. 

Memorial International je 2016. stavljen na popis nevladinih udruga označenih kao “strani agenti”. Posljednjih godina grupa je u više navrata kažnjavana od strane sudova zbog kršenja zakona o stranim agentima. Na ruskoj “crnoj listi” sada se nalazi preko 90 organizacija. Ruski Zakon o stranim agentima na snazi je od 2012.

Komentari

komentar





You may also like