Blinken putuje u Pariz kako bi izgladio napetosti oko podmornica i pakta AUKUS

Blinken će od ponedjeljka do srijede biti u Parizu zbog dva razloga. Kao prvo, Blinken će predsjedati sastankom ministarskog vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i tom će prilikom obilježiti 60. obljetnicu organizacije. Nakon sastanka OECD-a, sastat će se s francuskim dužnosnicima kako bi pokušao primiriti tenzije oko pakta AUKUS koji je dogovoren bez znanja Pariza, a isključio je francuski ugovor s Australijom vrijedan 40 milijardi dolara o izgradnji 12 podmornica na dizelsko-električni pogon. Drugim riječima, Francuska je zamijenjena od strane navodnih saveznika i to bez konzultacija ili informiranja Pariza.

“Slažemo se da bi objava od 15. rujna o AUKUS savezu nanijela manje štete da smo imali otvoreniju konzultaciju među saveznicima”, rekla je Karen Donfried, američka pomoćnica državnog tajnika za europska pitanja. “Naši sastanci u Parizu dio su naše predanosti procesu dubinskih konzultacija koje se nastavljaju. Svjesni smo da će za to trebati vremena i bit će potrebno napornog rada i to će se morati pokazati ne samo riječima nego i djelima”, rekla je novinarima, prenosi AFP.

“AUKUS nema namjeru zamijeniti postojeće aranžmane ili postojeća partnerstva”, rekla je Donfried. “Naprotiv, pozdravljamo priliku da razgovaramo o tome kako uključiti EU i druge partnere u naše inicijative oko Indo-Pacifika u budućnosti”, rekla je, misleći na udruženi otpor kineskom utjecaju u toj regiji svijeta.

Francuska je optužila SAD i Australiju za izdaju i povukla veleposlanike iz obje zemlje. Napetosti su počele popuštati kada je predsjednik Joe Biden razgovarao telefonom sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Francuski veleposlanik Philippe Etienne vratio se u srijedu u Washington i odmah održao odvojene sastanke s Blinkenom i Jakeom Sullivanom, Bidenovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

Francuska i dalje izbjegava komunikaciju s Australijom, a odgođena je dugo planirana runda razgovora o slobodnoj trgovini između Australije i EU.

Komentari

komentar





You may also like