Blinken razgovarao s poljskim ministrom o opasnosti Sjevernog toka 2

Državni tajnik SAD-a Antony Blinken održao je jučer telefonski razgovor s poljskim ministrom vanjskih poslova Zbigniew Rau-om.

Pričali su o “snazi poljsko-američkog savezništva i NATO savezu kako bi odgovorili na regionalne i globalne izazove.” osim toga, pričali su o obrani “demokratskih vrijednosti kao što su medijske slobode i poštivanje građanskih prava”- stoji u službenoj objavi državnog tajništva.

No, glavna tema razgovora bila je “suradnja s Poljskom kako bi se prepoznala prijetnja energetskoj sigurnosti Europe koja dolazi u obliku cjevovoda Sjeverni tok 2 (Nord Stream 2)”.

Iz SAD-a smatraju da će tako Europa postati ovisnija o plinu iz Rusije.  Nedavno je Joe Biden uklonio sankcije njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji jer to loše utječe na savezništvo EU i SAD, tvrdi. Nakon godinu dana zastoja, izgradnja je nastavljena.

Ruski plin je jeftiniji od ukapljenog američkog, pa europske zemlje trebaju odlučivati između energetske stabilnosti, cijene i savezništva. Sjeverni tok 2 bi trebao polaziti iz Rusije preko Baltičkog mora, iznad Litve, Estonije, Latvije i Poljske, a završavati na njemačkoj obali. Čini se da iz SAD-a pokušavaju svim silama zaustaviti ovo povezivanje Rusije i EU. Vjerojatno su shvatili da je teže utjecati na odluku Njemačke, pa pokušavaju utjecati na Poljsku.

 





Komentari

komentar

You may also like