Blinken reagirao na olimpijski skandal s bjeloruskom sportašicom Timanovskom

Nastavljaju se reakcije na skandal koji je izbio na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju vezano uz bjelorusku sportašicu Kristinu Timanovskaju koja je odbila povratak u rodnu zemlju i zatražila azil. Ova priča itekako podsjeća na ona davna hladnoratovska vremena iz prošlog stoljeća, poglavito kada se u nju uplete i visoka međunarodna politika koja takve stvari uvijek vješto zna koristiti u propagandne svrhe, što je upravo i slučaj.

Tako je sinoć na spomenuti događaj reagirao i američki državni tajnik Antony Blinken, kazavši kako postupci bjeloruske strane potkopavaju olimpijski duh.

“Lukašenkov režim nastavio je s drugim činom transnacionalne represije pokušavajući natjerati olimpijsku sportašicu Kristinu Timanovskaju da napusti [natjecanje] jednostavno zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora. Takvi postupci podrivaju olimpijski duh, osporavaju temeljna prava i ne mogu se tolerirati”, napisao je Blinken na svom Twitteru.

Podsjećamo: bjeloruski nacionalni olimpijski odbor priopćio je 1. kolovoza da je trenersko osoblje atletskog tima odlučilo poslati Timanovskaju kući zbog njezina emocionalnog i psihološkog stanja. Prvotno je bilo planirano da će se ona natjecati u utrci na 100 i 200 m. Zbog nedostatka potrebnog broja doping testova, dva bjeloruska trkača isključena su iz sudjelovanja u štafeti na 4400 m. Trenersko osoblje odlučilo je u takvoj situaciji koristiti Timanovskaju, koja je ovu odluku kritizirala na društvenim mrežama.

Predstavnici oporbenog Bjeloruskog fonda za sportsku solidarnost izvijestili su kako je Timanovskaja nasilno odvedena iz Tokija u vezi s kritikama na račun postupaka stručnog stožera bjeloruskih sportaša, dok je sama sportašica izjavila kako namjerava podnijeti zahtjev za dobivanje azila u EU.

Prema njenim riječima, na nju je vršen pritisak i iz Japana su je pokušali izvesti iz bez njenog pristanka.





Nekoliko europskih zemalja ponudilo joj je azil, a u poljskom veleposlanstvu u Tokiju dobila je poljsku humanitarnu vizu.

 

Komentari

komentar





You may also like