Blinken: Rusija drži “pištolj uperen u glavu Ukrajine”; Sjeverni tok 2 otpada u slučaju napada

Diplomatski napredak s Rusijom bit će “težak” bude li Moskva držala “pištolj uperen u glavu Ukrajine”, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken i jasno poručio da Njemačka mora odustati od Sjevernog toka u slučaju ruske agresije, piše AFP.

“Pravo je pitanje je li Rusija ozbiljna u diplomaciji”, rekao je na tiskovnoj konferenciji s njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock u Washingtonu prije pregovora Zapada i Moskve planiranih idućeg tjedna. “Teško je ostvariti istinski napredak na svim tim poljima u ozračju eskalacije i prijetnja, dok je Ukrajini uperen pištolj u glavu”, upozorio je Blinken.

Europljani, Amerikanci i Kijev već tjednima optužuju Ruse da gomilaju desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici radi moguće invazije. Više puta su zaprijetili “sveobuhvatnim” sankcijama kakve još nisu viđene ako se Kremlj odluči na taj korak.

Rusija, pak, traži dogovor kojim će se ograničiti proširenje NATO-a na zemlje u njezinu susjedstvu. Američko-ruski pregovori trebaju u ponedjeljak početi u Ženevi, a nakon njih predviđen je sastanak Rusije i NATO-a te sastanak u okviru Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

“Odluke o europskoj sigurnosti ne može biti bez Europe. Najvažnije je (…) uključiti partnere u Europi”, ocijenila je Baerbock, nova ministrica vanjske politike Njemačke koja je u predizbornoj kampanji bila  kritički naklonjena prema Rusiji i Kini, ali je dolaskom na poziciju smanjila oštrinu retorike.

“Ničeg u vezi s Europom neće biti bez Europe. Ne samo da će biti pune koordinacije i konzultacija već i sudjelovanja (Europe)”, obećao je Antony Blinken zauzvrat.
Američki državni tajnik je predložio, jasnije nego ikad prije, da Njemačka mora odustati od projekta plinovoda Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu. “Teško možemo prihvatiti da će plin ubuduće teći plinovodom ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu”, rekao je, dodajući da Sjeverni tok 2, umjesto alat ruskog pritiska na Europu, može postati, naprotiv, europsko sredstvo pritiska na Ruse.

Sjeverni tok 2 je spreman za rad i za dopremu plina u Europu, rekli su krajem prosinca njegov operater i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali je Njemačka obustavila postupak njegova odobrenja za rad.

Komentari

komentar

You may also like