Blinken: Rusija prijeti stabilnosti Europe

Vojna agresija Rusije u Ukrajini dovela je u opasnost stabilan položaj Europe. To je izjavio američki državni tajnik Antony Blinken na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO saveza u Bruxellesu.

“U Bruxellesu smo u odlučujućem trenutku, stabilnost u Europi visi o koncu. Međunarodni poredak utemeljen na pravilima, koji je središnji za održavanje mira i sigurnosti, testiran je neprovociranom i neopravdanom invazijom Rusije na Ukrajinu”, kazao je Blinken.

Amerika poziva Moskvu da zaustavi vojnu operaciju.

Na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu Blinken je ponovio da bi pokušaji Zapada da zatvori ukrajinsko nebo doveli do rata s Rusijom.

Državni tajnik uvjeren je da su brojne sankcije SAD-a i EU-a već počele imati razoran učinak na rusko gospodarstvo.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da specijalna vojna operacija u Ukrajini ide prema planu, ali su zbog toga Rusiji uvedene široke sankcije i ona je izolirana”, dodao je šef američke diplomacije.





Kako se navodi na službenoj stranici američkog State Departmenta, Blinken je kazao da se „nakon ničim izazvane ruske agresije s predumišljajem na Ukrajinu, NATO savez okupio brzo, jedinstveno, odlučno, odmah pokrenuvši radnu skupinu za brzi odgovor, postavljajući postupne planove za nastavak jačanja sigurnosti NATO-a“.

Blinken je dodao da svaki saveznik na ovaj ili onaj način dolazi u pomoć Ukrajini i da na ovaj ili onaj način pomaže jačanju samog NATO-a. Ponovio je kako je NATO obrambeni savez i da ne traži nikakav sukob, „ali ako dođe do sukoba, spremni smo za njega i branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a“.

Kazao je i kako su u tijeku pripreme za summit NATO saveza koji će se održati za nekoliko mjeseci i kada bi trebao biti usvojen novi strateški koncept. Ukazao je na ključnu važnost pronađenog jedinstva NATO saveza.





 

Komentari

komentar

You may also like