Blinken: ruski zahtjevi Ukrajini su neprihvatljivi

Na zajedničkoj medijskoj konferenciji s novim britanskim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverlyjem, koji se, uzgred rečeno nalazi na ruskoj sankcijskoj listi, američki državni tajnik Antony Blinken osvrnuo se na izglede za pokretanje dijaloga o Ukrajini.

Kazao je kako ruski zahtjev Kijevu da prizna “nove teritorijalne realnosti” ne dopušta uspostavu pregovaračkog procesa o Ukrajini.

“Rusi pokušavaju promovirati narativ da su zainteresirani za diplomaciju, a da Ukrajina i mi nismo. To, naravno, nije točno ”, kazao je Blinken.

Američki državni tajnik pri tom se osvrnuo i na ruskog predsjednika Vladimira Putina , koji je kazao da “ako i dok Ukrajina ne prizna nove teritorijalne realnosti, neće se imati o čemu razgovarati”.

“Samo po sebi, to ne može biti početna točka (za pregovore)”, dodao je američki državni tajnik.

Pojasnimo: pod pojmom „nove teritorijalne realnosti“ Moskva podrazumijeva svoju provedenu aneksiju četiriju ukrajinskih jugoistočnih regija koje najvećim dijelom nadzire svojim vojnim snagama: DNR, LNR, Zaporošku i Hersonsku oblast. Te su ukrajinske regije početkom listopada prošle godine službeno priključene ruskom državnom teritoriju kroz sve ustavne i zakonske procedure. S obzirom na to nije za očekivati da će Moskva pregovarački proces s Kijevom ikada pokrenuti na način da spomenuti teritoriji postanu dio pregovora, jednako kao i Krim. S druge strane Kijev kategorički odbacuje bilo kakvu mogućnost da prizna spomenutu aneksiju u čemu ima potporu združenog Zapada.





U tim i takvim okolnostima prestanak rata u Ukrajini zapravo izgleda nemoguć, osim u slučaju pobjede odnosno poraza jedne od strana. Drugim riječima, najvjerojatnije slijedi dugi i iscrpljujući rat i za Rusiju i za Ukrajinu i za Zapad bez kojega ona ne može opstati.

Komentari

komentar





You may also like