Blinken: SAD traže načine da Rusiju proglase ‘zemljom sponzorom terorizma’

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je kako američki Kongres radi na alternativama kojima bi se zaobišle prepreke da se Ruska Federacija proglasi “zemljom sponzorom terorizma”.

“Stalno razmatramo različite mjere koje možemo poduzeti da, prema potrebi, povećamo pritisak. Trenutačno radimo s Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao zaobići neke od izazova. Korištenje oznake ‘državnog sponzora terorizma’, kao što ste rekli, ima neke neželjene posljedice”, izjavio je Blinken za CNN, a prenosi Aljazeera Balkan.

Američki Senat je 27. srpnja usvojio rezoluciju kojom se američki State department poziva da Rusiju proglasi “državom sponzorom terorizma” zbog događaja u Gruziji, Siriji, Čečeniji i Ukrajini.

U rujnu je Bijela kuća priopćila da SAD neće proglasiti Rusiju “zemljom sponzorom terorizma”, jer bi takva odluka “vezala ruke” svjetskoj zajednici u potrazi za načinima rješavanja ukrajinske krize.

Dodali bismo slijedeće: u čitavoj ovoj vijesti upravo je ključna posljednja rečenica. Naime, ukoliko bi se dogodilo da SAD usvoje prijedlog Senata i proglase Rusiju “državom sponzorom terorizma” bila bi zatvorena sva vrata ne samo za pregovore o završetku rata u Ukrajini, već i za dijalog između dviju strana uopće. Prije svega onaj koji je i za SAD i za Rusiju u sigurnosnom smislu najvažniji – o kontroli i smanjenju nuklearnog naoružanja. Osim toga, to bi definitivno značilo i potpuni prekid diplomatskih odnosa jer ne možete imati takve odnose s državom koju službenoj smatrate sponzorom terorizma. Dakle, definitivno se usuđujemo reći kako se ovdje prije svega radi o političkoj retorici i porukama namijenjenih domaćoj i ukupnoj zapadnoj javnosti da se i dalje na političkom planu nešto čini vezano uz kažnjavanje Rusije, tj. da od svega ovoga neće biti ništa. Uostalom, Moskva je još ljetos naglasila kako će u tom slučaju ona proglasiti SAD terorističkom državom i da će u tom smislu podastrijeti dokaze.

Drugim riječima – teško da će do ovoga ikad doći s obzirom na važnost dviju država u međunarodnim odnosima bez obzira na njihove suprotnosti odnosno suparništvo.





Komentari

komentar

You may also like