Blinken se sastao s bjeloruskom oporbenom čelnicom Svetlanom Tihanovskajom

Američki državni tajnik Anthony Blinken jučer se u Washingtonu sastao s bivšom bjeloruskom predsjedničkom kandidatkinjom Svetlanom Tihanovskajom.

Ona je u očima Zapada postala navodni simbol borbe protiv autoritarnog režima Aleksandra Lukašenka. Nakon izbora 2020., u kojim je službeno dobila 10% glasova, tvrdila je da su izbori namješteni i da je dobila barem 60% glasova. Napustila je Bjelorusiju i pobjegla u Litvu, a Bjelorusiju je nakon toga zahvatio val protesta.

Zapadni političari i mediji često joj daju “prostora” za komentar ili sastanak kada su u pitanju teme iz Bjelorusije.

“Zahvalila sam mu za potporu bjeloruskim demokratskim težnjama”, na Twitteru je napisala Tihanovskaja nakon razgovora sa šefom američke diplomacije.

“Zatražila sam od (SAD-a) da ojačaju pomoć našem civilnom društvu, naglase ekonomski i politički pritisak na režim i pozovu Rusiju da odigra konstruktivnu ulogu kako bi se riješila kriza”, dodala je, a prenosi AP.

“Blinken i Tihanovskaja razgovarali su o represiji koju je nametnuo predsjednik Aleksandar Lukašenko”, rekao je glasnogovornik Državnog tajništva Ned Price. “Sjedinjene Države nastavit će s naporima kako bi bile uz bjeloruski narod i njegove težnje glede ljudskih prava, demokracije, i šire euroatlantske aspiracije”, rekao je novinarima.





U intervjuu za CNN nakon sastanka s Blinkenom je kazala kako bi SAD trebali uvesti jače sankcije bjeloruskom režimu. “To može biti bolno kratkoročno, ali ljudi ne pate zbog sankcija, nego zbog režima”. Sankcije, tvrdi, bi mogle natjerati Lukašenka da odstupi.

Tihanovskaja će ostati u SAD-u još nekoliko dana, a još nije poznato hoće li se sastati s Joe Bidenom.

Komentari

komentar





You may also like