Blinken stigao u Kijev zbog potpore protiv “ruske agresije”

Američki državni tajnik Anthony Blinken sinoć je doputovao u Kijev, gdje će se, između ostalog, sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskym.

Svrha posjeta je pokazati američku potporu Ukrajini, kao i razgovor o brojnim pitanjima, uključujući opskrbu Kijeva oružjem.

Zajedno s Blinkenom, u Kijev je stigla i Victoria Nuland, koju je američki Senat prošli tjedan odobrio za zamjenicu državnog tajnika za politička pitanja. Inače, ona je bila glavna „operativka“ bivše Obamine administracije za provedbu ukrajinske revolucije 2014. godine, koja je i fizičkom nazočnošću među prosvjednicima na kijevskom Majdanu davala i podstrek i smjernice daljnjeg tijeka revolucije. Državnog tajnika na putovanju prati i njegov vd pomoćnika za europska i euroazijska pitanja Philip Riker.

Glavni događaji tijekom Blinkenovog posjeta zakazani su za danas, 6. svibnja. U četvrtak ujutro, prema ukrajinskim medijima, državni tajnik započet će službeni posjet razgovorom s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitro Kulebom, nakon čega će održati sastanak s premijerom Denisom Shmyhalom . Potom je zakazan sastanak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskym, prema čijim će se rezultatima, prema informacijama ureda ukrajinskog čelnika, održati zajednička konferencija za novinare, navodi medij Eadayli.

Blinken će u četvrtak biti domaćin virtualnom okruglom stolu s predstavnicima ukrajinske, a sastat će se i s osobljem američkog veleposlanstva u Kijevu.

Američki State Department izvijestio je kako Blinken u Kijevu želi “potvrditi nepokolebljivu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, koju Washington smatra potrebnom u svezi s navodnom “kontinuiranom ruskom agresijom”.





Blinken će se također usredotočiti na reforme za borbu protiv korupcije, koja je, kako je napomenuto, “ključ za osiguravanje ukrajinskih demokratskih institucija, gospodarskog prosperiteta i euroatlantske budućnosti”, a dotaknut će se i opskrbe američkog oružja toj zemlji.

 

 





Komentari

komentar

You may also like