Blinken u Japanu: “Naš savez je kamen temeljac sigurnosti” u regiji

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je na jačanje ekonomskih i sigurnosnih veza s Japanom koji je posjetio zajedno s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

Prvi je to posjet istaknutog člana Bidenove administracije nekoj zemlji. Podsjetimo, prošloga je tjedna održan virtualni samit zemalja članica QUAD-a (SAD, Japan, Indija i Austrlija), formata koji je osnovao prethodni državni tajnik Mike Pompeo s ciljem suzbijanja kineskog utjecaja u regiji.

Američki predsjednik Joe Biden tada je poručio kako je “otvoren i slobodan Indo pacifik ključan za budućnost svih nas”.

Blinken je prvo posjetio Japan, ključnog američkog saveznika u regiji.

“Doista želimo potvrditi činjenicu da je savez, kao što želimo reći, kamen temeljac našeg mira, sigurnosti i prosperiteta”, kazao je Blinken u obraćanju djelatnicima američkog veleposlanstva u Tokiju, prenosi Reuters.

“Ekonomski odnos između SAD i Japana je, kao što dobro znate, jedan od najjačih na svijetu”, poručio je skupini japanskih biznismena.





Ranije je pak Blinken poručio da Japan i SAD dijele predanost demokraciji i ljudskim pravima koje su ugrožene u više zemalja regije, poput Burme i Kine.

Blinken i japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi poslali su poruku da je kineski zakon, usvojen u rujnu, kojim je omogućeno obalnoj straži da puca na strane brodove, izvor velike zabrinutosti za moguću eskalaciju u regiji.

Također su poručili kako se protive kineskim jednostranim pokušajima promjene statusa quo u Južnokineskom moru i Istočnokineskom moru.





Blinken i Lloyd Austin u srijedu će stići u Seoul gdje će se sastati s južnokorejskim kolegama.

Južna Koreja je, za razliku od Japana, znatno skeptičnija prema američkim platformama za suzbijanje rastućeg utjecaja Kine.

Komentari

komentar

You may also like