Blinken upozorio Izrael na mogući novi rat

Američki državni tajnik Antony Blinken 25. svibnja bio je posjetu Izraelu, gdje je u Jeruzalemu razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministricom vanjskih poslova Gabi Ashkenazi i ministrom obrane Benijem Gantzom. Nakon toga, istog je dana u Ramallahu razgovarao i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Posjet je uslijedio nakon što je 21. svibnja na snagu stupio prekid vatre između izraelske vojske i palestinskog Hamasa, uz posredništvo Egipta, čime je okončan 11-dnevni rat.

Američki državni tajnik Anthony Blinken, tijekom posjeta Izraelu, upozorio je vodstvo te zemlje da bi daljnje iseljavanje Arapa iz istočnog Jeruzalema moglo izazvati novi krug napetosti, sukoba i rata, navodi 27. svibnja američki medij Axios.

“Izrazili smo zabrinutost zbog radnji koje bi mogle dovesti do napetosti, sukoba i rata, a u konačnici dodatno podrivaju teške izglede (za pomirbu) između dviju država”, izjavio je Blinken.

U razgovoru s izraelskom stranom Blinken je spomenuo “deložaciju Palestinaca iz njihovih domova, gdje su živjeli desetljećima i naraštajima”, uništavanje njihovih domova, kao i sukobe u džamiji Al -Aqsa između izraelskih snaga sigurnosti i palestinskih prosvjednika, što se nastavilo i nakon sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Palestinaca.

Zauzvrat, tijekom pregovora s palestinskom stranom, državni tajnik pokrenuo je pitanje “poticanja na nasilje i dopuštanja nekažnjenog trajanja agresije”, navodi Axios.

 





 

Komentari

komentar





You may also like