Blok Angele Merkel gubi popularnost

Vladajući konzervativni blok njemačke kancelarke Angele Merkel „skliznuo“ je na najnižu razinu popularnosti u posljednih 12 godina. Rezultati su to iz istraživanja javnog mišljenja koje je proveo institut Emnid.

Po prvi put od 2006. g. politički rejting njemačkih „vječnih“ koalicijskih partnera CDU i CSU snizio se na 29%. Analitičari smatraju kako se povjerenje u taj savez smanjilo zbog sukoba njihove dvojice lidera – kancelarke Angele Merkel i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, koji se ogleda u različitim pogledima na migrantsku politiku.

Seehoferov CSU inzistirao je na usvajanju žurnih mjera za borbu protiv ilegalne migracije i zahtijevao zabranu puštanja ilegalaca preko njemačke granice. S tim ciljem Seehofer, kao ministar unutarnjih poslova, razradio je detaljan plan, nazvan Masterplan Migration, međutim, kancelarka Merkel ga nije podržala. Trenutačno njezin CDU i lijevi SPD inzistiraju na traženju sveeuropskog riješenja problema.

Istraživanje javnog mišljenja, provedeno u srpnju, pokazuje uvjerenost 32% ispitanika u to, da se koalicija CDU-CSU može raspasti zbog suprostavljenih stavova. Polovica ispitanika ne vjeruje kakao će se taj savez uspjeti održati do 2021.g, kada se trebaju održati slijedeći redoviti izbori u SR Njemačkoj.

Početkom srpnja Seehofer i Merkel uspjeli su postići kompromis: otvaranje tranzitnih centara u Njemačkoj, u kojima će se nalaziti migranti do 24 sata prije deportacije u druge zemlje Europske unije, u kojima su prvotno bili registrirani.

Treba reći kako i SPD gubi na popularnosti koja je i inače bila niska još uoči parlamentarnih izbora na kojima je stranka polučila katastrofalan rezultat: prema ovom istraživanju rejting SPD-a iznosio je 18%, što je za 1% niže od prethodnog pokazatelja. Stranka zelenih ima 14%, a „Alternativa za Njemačku“ (AfD) ostala je na razini od 15%, Slobodarska demokratska stranka ostala je na 9%, a stranka „Lijevo“ zadržala je 10%.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like