Blokiran šesti paket proturuskih sankcija Europske unije

Šesti paket proturuskih sankcija EU-a o kojem se raspravlja je blokiran, kazao je u srijedu u programu Rai News 24 , europski povjerenik za ekonomska pitanja Paolo Gentiloni, izrazivši nadu da će biti postignut napredak u postizanju sporazuma. O tome izvješćuje ruska agencija TASS.

“Vrlo brzo i jednoglasno smo usvojili pet paketa sankcija, ali šesti paket još uvijek stoji iz poznatih razloga. Optimist sam u pogledu izgleda za pronalaženje kompromisa”, rekao je Gentiloni. Objasnio je da se mađarska vlada ne protivi načelu [uvođenja energetskog embarga], ali “ukazuje na složenost zemlje određenog geografskog položaja i modela opskrbe energijom”. “Stoga Mađarska vjeruje da može računati na određenu potporu, iako to nije lako”, dodao je europski povjerenik.

Stalni predstavnici zemalja EU-a još ne mogu postići dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje nacrt odgođenog naftnog embarga: Europska komisija predložila je zabranu uvoza sirove nafte iz Ruske Federacije šest mjeseci nakon stupanja na snagu šestog paketa, a o uvozu naftnih derivata – od 2023. godine. Istovremeno, EK je predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj omogući kupnja ruske nafte do kraja 2024. godine.

Prema izvorima, Europska komisija je već morala ublažiti niz svojih prijedloga o vremenu, parametrima i mogućim iznimkama od naftnog embarga. Mađarska se protivi naftnom embargu, uz potporu niza drugih zemalja koje smatraju da će šteta od ove mjere biti katastrofalna za Europu.

 

Komentari

komentar





You may also like