Bloomberg doznao odluku Angele Merkel o „Sjevernom toku 2“

Američki Bloomberg navodi, pozivajući se na izvore u njemačkom Bundestagu, kako vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel CDU/CSU – SPD ne podupire zahtjeve za odustajanje od završetka plinovoda Sjeverni tok 2.

Sinoć je kandidat za predsjednika CDU-a Friedrich Mertz pozvao na dvogodišnji moratorij na izgradnju plinovoda zbog stanja vezanog uz Alekseja Navalnog.

Prema podacima Bloombergovog izvora, koalicija kancelarke Merkel ne podržava ovakve pozive, kojima se traži zamrzavanje dovršetka energetskog projekta, jer potporu njegovom dovršetku pruža njemačka industrija. Osim toga,  duboke veze između dviju država, poglavito kod njemačkih socijaldemokrata, teško će dozvoliti propast realizacije Sjevernog toka 2.

Drugi važni čimbenik je neprijateljstvo SAD-a prema plinovodu i snažan pritisak Washingtona. O tome posredno govori i izjava utjecajnog Istočnog vijeća njemačke ekonomije o molbi Angele Merkel da se ne povezuje realizacija ovog energetskog projekta sa stanjem oko Navalnog.

Još jedan, ne manje važan razlog zašto njemačka vlada ne nemjerava odustati od plinovoda, je i onaj, o njezinom nužnom plaćanju kompenzacija u slučaju odustajanja od projekta.

 





Komentari

komentar

You may also like