Bloomberg: plin kroz “Sjeverni tok 2” od 1. listopada

Gazprom namjerava od 1. listopada početi opskrbu plinom preko plinovoda Sjeverni tok 2 (SP-2), javlja Bloomberg. Za dva mjeseca mogu početi s radom obje cijevi tog plinovoda.

Vrijeme početka isporuke plina europskom plinovodnom sustavu ovisi o odluci Njemačke.

Prve isporuke plina kroz SP-2 počet će se u sezoni grijanja ove godine, kazao je već ranije i predsjednik ruskog Gazproma Aleksei Miller.

“Do kraja ove godine, tijekom ove sezone grijanja, možemo isporučiti prvi plin preko SP-2 na europsko tržište”, izjavio je Miller. Ove bi godine Europa mogla dobiti 5,6 milijardi kubičnih metara plina kroz taj novi plinovod.

Sjeverni tok 2 ima kapacitet 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, sastoji se od dviju cijevi ukupne duljine 2460 kilometara (dakle, plinovod je dug 1230 kilometara) i počinje od kompresorske stanice Slavyanskaya u okrugu Kingisepp u Lenjingradskoj regiji, te se proteže dnom Baltičkog mora do obale SR Njemačke.

Izgradnja prve cijevi 2 dovršena je 4. lipnja, a 11. lipnja počeli su radovi na punjenju plinovoda kroz istu koji će trajati nekoliko mjeseci.

Prije dva dana objavljeno je kako su završeni radovi i na polaganju čitave dužine druge cijevi i da je još potrebno učiniti samo tzv. zlatni var, tj. spojiti dovršenu posljednju dionicu u danskim vodama Baltičkog mora s već izgrađenim plinovodom u njemačkim vodama. Nakon toga plinovod mora proći obveznu certifikaciju i dobiti službenu dozvolu za rad od strane njemačkog regulatora.

Komentari

komentar

You may also like