Bloomberg: rusko gospodarstvo se oporavlja bez uvođenja lockdowna

Rusko gospodarstvo nastavilo se oporavljati od recesije izazvane pandemijom Covida-19 u četvrtom tromjesečju 2020., jer se predsjednik Vladimir Putin odlučio protiv nametanja drugog nacionalnog lockdowna.

Bruto domaći proizvod pao je za 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu, priopćila je u četvrtak ruska Savezna služba za statistiku. To je bilo manje od srednje prognoze ekonomista koji su očekivali pad od 2,2 posto.

Međutim, u Rusiji ubrzano raste inflacija zbog svjetskog povećanja cijena prehrambenih proizvoda, što utječe i na slabost rublje, zbog čega se vlada odlučila za mjere kontrole rasta cijena tih proizvoda. Inflacija i slaba domaća valuta dodatno vrše pritisak na standard Rusa. To je potaknulo središnju Rusku banku prošlog mjeseca da povisi svoju ključnu stopu prvi put od 2018. godine. Realni raspoloživi prihodi i dalje su oko 10 posto ispod razina dosegnutih prije Putinove aneksije Krima 2014. koja je pokrenula međunarodne sankcije, navodi Bloomberg.

Dok zemlje diljem Europe bilježe treći val zaraze Covidom-19, primoravajući pojedine vlade na nova zaključavanja, Rusija nastavlja ublažavati ograničenja jer zabilježeni slučajevi zaraženih osoba padaju. Ipak, službena kampanja za poticanje masovnog cijepljenja do sada je imala malo odjeka od strane javnosti.

Od početka uvođenja programa cijepljenja u prosincu, samo oko 4,3% ljudi u Rusiji primilo je prvu dozu cjepiva, u usporedbi s 11% u Turskoj, oko 30% u SAD-u i gotovo 50% u Velikoj Britaniji.

Svjetska banka vjeruje da će zahvaljujući pokrenutoj kampanji cijepljenja rusko gospodarstvo ući u održivi oporavak 2021. i 2022. BDP će rasti 2,6, odnosno 3 posto, a siromaštvo će se smanjiti na razinu prije korona-krize.





 

 

Komentari

komentar





You may also like