Bloomberg: SAD nisu uspjele zaustaviti izgradnju „Sjevernog toka 2“

Rusija će nastaviti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 usprkos američkim naporima, izvješćuje američki Bloomberg .

Prije godinu dana, radovi na polaganju dviju plinovodnih cijevi morali su biti zaustavljeni zbog sankcija koje su Sjedinjene Države uvele protiv tvrtki uključenih u projekt. Washington namjerava pokrenuti nova ograničenja za Sjeverni tok 2 u prosincu.

Obnova izgradnje plinovoda ključna je za dovođenje prirodnog plina iz Rusije u Njemačku koji će se distribuirati u ostatak Europe. Dionice Gazproma skočile su za čak 3,9% nakon objave o nastavku gradnje, navodi Bloomberg.

Sjedinjene Države sprječavaju plinovod od 9,5 milijardi eura (11,2 milijarde dolara), koji Rusiji daje previše utjecaja na Europu i potencijalno uskraćuje tržišta američkim dobavljačima ukapljenog plina. Ruska tvrtka za izvoz plina, Gazprom PJSC , koja je vlasnik projekta, tiho radi na načinima za ponovno pokretanje rada usprkos sankcijama.

Usprkos naporima Washingtona, brod Fortuna nastavlja postavljati dvije paralelne podmorske cijevi Sjevernog toka 2. Brod će dovršiti dionicu plinovoda od 2,6 km u njemačkim vodama.

Očekuje se da će se sljedeći dio američkih sankcija odnositi na tvrtke koje imaju pristup američkom financijskom sustavu i pružaju usluge osiguranja i certificiranja tvrtkama koje dovršavaju plinovod.





To bi primarno pogodilo osiguravajuću kompaniju Zurich Insurance Group AG, kao i Det Norske Veritas Holding AS , norvešku tvrtku koja provjerava sigurnost i integritet cjevovoda.

Bloomberg navodi kako je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova 10. prosinca novinarima izjavila:

“Imamo i program za provedbu projekta, kao i određene korake koje treba poduzeti da bi se proveo ovaj projekt. I mi smo dobro svjesni kako Sjedinjene Američke Države neće prestati pokušavati spriječiti Rusiju da provede ne samo ovaj projekt, već i njezinu vanjsku politiku i međunarodne aktivnosti općenito.“





Zauzvrat u Njemačkoj traže načine kako uporabiti pravne mehanizme kako bi zaštitili svoju poziciju u projektu od američkih sankcija.

“Njemačka se mora pripremiti za” tešku konfrontaciju ” kako bi obranila svoje interese u ovom projektu, koji će povećati opskrbu prirodnim plinom iz Rusije”, rekao je Rolf Muetzenich, zamjenik predsjednika kluba Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, zaključuje Bloomberg.

Komentari

komentar

You may also like