Bloomberg: sankcije SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“ mogle bi ponoviti Reganovu provalu

Američki medij Bloomberg navodi kako neodlučna nastojanja SAD-a za sprječavanje izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ (koji će dnom Baltičkog mora spojiti rusku i njemačku obalu) podsjećaju na provalu bivšeg predsjednika Ronalda Regana u svojoj inicijativi s početka 1980.-ih godna. O tome Bloomberg piše pozivajući se na starijeg znanstvenog suradnika Oxfordskog instituta za energetska istraživanja (Oxford Institute for Energy Studies) Jonathana Sterna.

Američki Senat još nije izglasao zakonski prijedlog o sankcijama protiv izgradnje tog „kontroverznog“ rusko-njemačkog plinovoda, koji je već gotovo završen i prema planu treba biti izgrađen u ovoj godini. Bloomberg navodi kako su u Reganovoj epohi Sjedinjene Države također željele spriječiti izvoz sovjetskog plina u Europu, međutim ta su nastojanja završila neuspjehom.

„Tada je njima pružen otpor i postali su neučinkoviti, i ja mislim kako se i danas može očekivati isti rezultat. Već je prekasno da bi to imalo neko posebno značenje jer je veći dio plinovoda već položen, osim ako SAD ne probaju pribjeći sankcijama s obrnutom snagom, koje bi, kako ja smatram, mogle uistinu podignuti oluju na ovoj strani Atlantika“, izjavio je Stern, čije je riječi prenio američki Bloomberg.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like