Bloomberg: sankcije SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“ mogle bi ponoviti Reganovu provalu

Američki medij Bloomberg navodi kako neodlučna nastojanja SAD-a za sprječavanje izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ (koji će dnom Baltičkog mora spojiti rusku i njemačku obalu) podsjećaju na provalu bivšeg predsjednika Ronalda Regana u svojoj inicijativi s početka 1980.-ih godna. O tome Bloomberg piše pozivajući se na starijeg znanstvenog suradnika Oxfordskog instituta za energetska istraživanja (Oxford Institute for Energy Studies) Jonathana Sterna.

Američki Senat još nije izglasao zakonski prijedlog o sankcijama protiv izgradnje tog „kontroverznog“ rusko-njemačkog plinovoda, koji je već gotovo završen i prema planu treba biti izgrađen u ovoj godini. Bloomberg navodi kako su u Reganovoj epohi Sjedinjene Države također željele spriječiti izvoz sovjetskog plina u Europu, međutim ta su nastojanja završila neuspjehom.

„Tada je njima pružen otpor i postali su neučinkoviti, i ja mislim kako se i danas može očekivati isti rezultat. Već je prekasno da bi to imalo neko posebno značenje jer je veći dio plinovoda već položen, osim ako SAD ne probaju pribjeći sankcijama s obrnutom snagom, koje bi, kako ja smatram, mogle uistinu podignuti oluju na ovoj strani Atlantika“, izjavio je Stern, čije je riječi prenio američki Bloomberg.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like