Bloomberg: Ukrajinska vojska bit će primorana napustiti Bahmut

Ukrajinski dužnosnici signaliziraju da bi opkoljeni istočni grad Bahmut (rus. Artemovsk) uskoro moglo biti nemoguće obraniti jer ruske trupe sravnjavaju to područje.  “Neprijatelj postupno uništava sve što se može koristiti za zaštitu naših položaja, za pojačanje i obranu”, rekao je Volodimir Zelenski u video obraćanju u ponedjeljak navečer.  O tome, 28. veljače, piše američka agencija Bloomberg.

Time bi se sačuvali resursi ukrajinskih snaga za pokušaj proljetne ofenzive, navodi se dalje u tekstu i podsjeća da su posljednjih tjedana predstavnici ukrajinskih vlasti počeli priznavati mogućnost predaje Bahmuta. Tako je 2. veljače predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao da nikada neće biti povlačenja iz grada, da bi u videu, objavljenom u ponedjeljak na večer, dopustio takav razvoj događaja. (O tome smo izvijestili jučer, vidi poveznicu ispod teksta.)

Bloomberg smatra da na taj način predstavnici Kijeva pripremaju javnost za ovu odluku.

Zanimljivo je i da isti medij upućuje na to da Bahmut nije strateški važan grad usprkos činjenici da je važno prometno čvorište – i željezničko i cestovno. Međutim, naglašava njegovu simboličku važnost koju je dobio zbog snažnih borbi i otpora ukrajinske vojske pa bi povlačenje, kako se navodi, moglo biti udar na ukrajinski moral.

Pri tom će, navodi dalje američki medij, zauzimanje Bahmuta biti korak prema ruskoj uspostavi kontrole nad cijelim Donbasom.

Glavni zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, Oleksandr Syrskyi, opisao je borbe u Bahmutu kao “vrlo napete”. Kremlj je rasporedio neke od najbolje obučenih jurišnih postrojbi iz skupine plaćenika Wagner da probiju ukrajinske linije i okruže Bahmut, bez obzira na gubitke, rekao je na vojnom Telegram kanalu.





Borba visokog intenziteta za ovaj grad u istočnoj regiji Donjecka traje od kolovoza, što je čini jednom od najdužih kontinuiranih kampanja za zauzimanje bilo kojeg grada otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prije godinu dana – navodi Bloomberg i podsjeća na nedavno objavljene videosnimke ukrajinske vojske o uništenom okolišu, zgradama, malom broju preostalog stanovništva kojih je sada oko 6000, dok ih je prije rata bilo 70 tisuća i koji su otišli iz grada kako mu se približavala crta bojišnice.

Fokus na Bahmut zbunio je mnoge vojne promatrače, uključujući neka ministarstva obrane među ukrajinskim saveznicima – navodi dalje američki medij i podsjeća kako je” američka vlada Ukrajini savjetovala  da igra na vrijeme”, jer treba stići teško naoružanje, poglavito tenkovi.

Pri tom je to područje postalo prava klaonica za ukrajinsku vojsku, a kako navodi Bloomberg, „zabilježilo je neke od najvećih stopa žrtava u ratu kako je grad dobio simboličku važnost“. U tom kontekstu podsjeća na 200 kilometara južnije smješten lučki grad Mariupolj kojeg su osvojile ruske snage u svibnju prošle godine.





Zelenski priznao sve teže stanje oko Bahmuta

Komentari

komentar

You may also like