Bloomberg: uskoro počinje završna izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2“

Geopolitika News posljednjih tjedana pozorno prati pokrete ruskih brodova koji se dovode u moguću vezu s nastavkom izgradnje tj. dovršenja najkontroverznijeg plinovoda današnjice – „Sjevernog toka 2“, koji će dnom Baltičkog mora spojiti rusku i njemačku obalu i isporučivati Njemačkoj i pojedinim, njoj susjednim zemljama 55 milijardi m3 plina godišnje. U tom smislu koristimo se i satelitskim snimkama i preciznim prikazom trenutačnog kretanja i položaja brodova posredstvom za to specijaliziranih internetskih platformi, pričemu smo u našoj prosudbi naveli kako se radi o vjerojatnom ulasku u novu aktivnu fazu izgradnje plinovoda tj. u njegov epilog (vidi poveznicu ispod teksta).

Slika 1: trasa baltičkog plinovoda “Sjeverni tok 2”

A upravo o tome jučer je pisao i američki Bloomberg, u članku pod naslovom „The World’s Most Controversial Gas Pipeline Is Nearing Its Endgame“, u kojemu je također koristio i satelitske snimke za potvrde svojih teza.  Bloomberg  je naveo kako će izgradnja plinovoda „Sjeverni tok  2“ uskoro prijeći u završnu fazu, pričemu je prikazao satelitske snimke njemačke luke Murkan (glavne logističke luke za izgradnju spomenutog plinovoda, op. GN.) koju je objavio Planet Labs inc. Na njima je moguće primjetiti kako su plinovodne cijevi, koje se nalaze u skladištu nedaleko od luke, premještene na pristanište s dizalicom za utovar, kao i to, da se svega pet kilometara od te njemačke luke usidrio ruski brod-cjevopolagač „Akademik Cherskiy“, navodi Bloomberg.

Slika 2: podmorske cijevi za plinovod “Sjeverni tok 2”





Radi se upravo o onom brodu čije smo kretanje već duže vrijeme pozorno pratili na našem portalu, navodeći ga, kao jednog od glavnih konkurenata za dovršenje spomenutog plinovoda nakon što su Sjedinjene Države 21. prosinca zaprijetile uvođenjem sankcija protiv  svih izvođača toga projekta ukoliko odmah ne prekinu svoje cjevopolagačke radove.  Zbog te su se odluke odmah povukla dva najveća specijalizirana broda te namjene na svijetu, u vlasništvu švicarske odnosno talijanske kompanije, čime su i de facto bili obustavljeni  daljnji radovi na dovršetku svega još 80-ak kilometara svake od dviju cijevi tog više od 1200 kilometara dugog plinovoda, koji je davno prešao iz svoje primarne tržišne uloge, u geopolitičku sferu s obzirom na u međuvremenu snažno povišene političke tenzije na relaciji Zapad (prije svega SAD) – Rusija.

Ruski cjevopolagač u pratnji broda Sjeverne flote na ulasku u Baltičko more





 

 

Komentari

komentar

You may also like