Bogati UAE ulažu u izraelsko nalazište plina

Od prošlogodišnjeg potpisivanja mirovnog sporazuma odnosi između Izraela i UAE sve su bolji te se otvaraju brojne mogućnosti za međusobnu gospodarsku suradnju, prije svega za investicije bogate zaljevske monarhije u izraelske projekte. Izraelskom gospodarstvu to će jako dobro doći, poglavito nakon stradanja i pustošenja pandemije Covida-19 po tamošnjoj i svjetskoj ekonomiji u cjelini.

UAE planiraju kupiti udio u jednom od najvećih izraelskih plinskih polja. Dio tog plina može se poslati u Europu preko Egipta.

UAE će kupiti 22% udjela u izraelskom plinskom polju Tamar u levantskom bazenu Sredozemnog mora, čije se  rezerve procjenjuju na preko 300 milijardi kubika.

Prema navodima američkog Bloomberga, tvrtka Mubadala Investment Co. potpisala je memorandum o razumijevanju s Delek Drilling LP za kupnju udjela u polju Tamar. Ako prođe posao koji se procjenjuje na milijardu dolara, bit će to najveći komercijalni sporazum od normalizacije odnosa između UAE i Izraela prošle godine, objavila je potonja izraelska tvrtka. Vijest o mogućem poslu već je dovela do povećanja dionica Delek Drilling LP za 9%.

Zaklada Abu Dhabi planira postići dogovor putem podjele svoje energetske tvrtke Mubadala Petroleum. Polje Tamar drugo je po veličini nakon Levijatana. Već je u operativnoj fazi , a plin se isporučuje Izraelu, Jordanu i Egiptu.

Ako Mubadala Petroleum postane dioničar projekta, pridružit će se američkom Chevronu, koji je vlasnik 25%, Isramco Inc. i Tamar Petroleum Ltd.





Nakon što se američki Chevron pridružio projektima Leviathan i Tamar, ideja o izvozu izraelskog plina počela se brže razvijati. Dok se i ako se izgradi plinovod EastMed, opskrbljivat će se LNG terminal u Egiptu. Za to će Izrael čak izgraditi dodatni plinovod Ashdod-Ashkelon tako da izvoz u Egipat može narasti na 7 milijardi kubnih metara godišnje, a dio izraelskog plina slat će se u obliku LNG-a i za Europu.

Sudjelovanje UAE u Tamaru moglo bi koristiti i samom projektu, jer bi arapsko sudjelovanje u njemu moglo ublažiti napetosti oko izraelskog plina, na primjer u Jordanu, gdje je prije više od godinu dana lokalni parlament zabranio vladi kupnju goriva iz te susjedne zemlje.

 





 

Komentari

komentar

You may also like