Bogatstvo ne znači sreću: razvode se Melinda i Bill Gates!

Bogatstvo uistinu ne znači i sreću. Štoviše, puno češće predstavlja istinsko prokletstvo. I to nije nikakva floskula kojom se navodno žele utješiti oni koji novca nemaju ili ga nemaju onoliko koliko bi htjeli.

Neprestani strah za stečenim blagom, kao i borba za njegovo ne samo održavanje već i novo zgrtanje da bi se ostalo „u trendu“, kao da ćeš ga sa sobom ponijeti na onaj drugi svijet, ne daju onima koji ga posjeduju mira – niti unutarnjeg niti vanjskog. Ono vanjsko remete im svakodnevna svjetla reflektora i sveprisutnih medija koji njihovim osobnim životima hrane živote malih i običnih ljudi koji u njih najčešće gledaju čeznutljivo, a dio njih s otvorenom gadošću i prijezirom.

Nerijetko, zbog toga, globalno poznate osobe završavaju u mračnom svijetu ovisnosti o alkoholu, opojnim drogama i bilo čemu za što smatraju da će im pružiti nekakav iluzorni otklon i zaborav od psihički iscrpljujuće svakodnevice – uspona i padova – bilo u poslovnom svijetu, bilo u onom iz sveprisutnog show-biznisa koji teško oprašta i dugo pamti greške, bilo u privatnom životu.

O ovom našem uvodu najbolje svjedoči i slijedeća vijest, koja je poput „groma iz vedra neba“ odjeknula svijetom:

Osnivač Microsofta Bill Gates i njegova supruga Melinda (na naslovnoj slici iz nešto mlađih dana) razvode se nakon 27 godina braka. U svojoj zajedničkoj izjavi priznali su da se više ne mogu “razvijati kao par u sljedećoj fazi” svog života, piše britanski The Independent.

“Odgojili smo troje sjajne djece i stvorili zakladu koja djeluje širom svijeta kako bi svima omogućila zdrav i produktivan život “, rekli su Gates-ovi u zajedničkoj izjavi. “Tražimo osobni prostor za našu obitelj dok počinjemo navigirati tim novim životom.”





Vijest o razvodu Gatesa vrijednom 130 milijardi dolara “šokirala je svijet globalne filantropije i zdravstva” jer su odigrali istaknutu ulogu upravo na tim područjima. Osnivač Microsofta i njegova supruga 2000. godine stvorili su najveću svjetsku privatnu dobrotvornu organizaciju, Zakladu Billa i Melinde Gates, koja ima 50 milijardi dolara imovine i djeluje u najmanje 135 zemalja. Prema The Independentu, programi zaklade usmjereni su na razvoj, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

„I dalje dijelimo uvjerenje u potrebu za ovom misijom i nastavit ćemo naš zajednički rad u fondu”, uvjeravao je Gates.

Treba podsjetiti kako je ovo drugi razvod super bogatih Amerikanaca u posljednjih nekoliko godina. Ranije, nakon 25 godina braka, osnivač Amazona Jeff Bezos razveo se od svoje supruge Mackenzie Scott, koja je nakon razvoda dobila 63 milijarde dolara. To Bezosu nije smetalo da i dalje ostane najbogatiji čovjek na svijetu. Teško da će smetati i Billu Gatesu, koji je također visoko na listi globalnih super-bogataša.





Pomahnitali vremešni ljudi, koji se teško mire s prolaznošću života i za njegovo su produljenje i produljenje užitaka, kojih se ne žele odreći, spremni na sve – najčešće na raspad obiteljskog života što im se prije ili kasnije obije o glavu.  Jer, kao što smo u uvodu rekli, novac ne znači sreću. Ona je u posve drugim – malim stvarima, i u istinskoj ljubavi za bližnjeg i za čitavi svijet.

Komentari

komentar

You may also like