Bolsonaro odbacio Macronov prijedlog o zajedničkom gašenju požara u Amazoni i uvrijedio njegovu ženu

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kritizirao je izjavu francuskog čelnika Emmanuela Macrona o pružanju pomoći u gašenju požara u Amazoni, a također se je, navodno, u ružnom tonu oglasio i o Macronovoj supruzi.

Odnosi između vođa dviju država pogoršali su se nakon što je Macron želio iskoristiti summit G7 kao platformu u borbi za „zaštitu klime“. Prije otvaranja summita G7 Macron je govorio o „međunarodnoj krizi“ i „ekocidu“ u Amazoni, predloživši plan od nekoliko točaka za borbu protiv tamošnjih golemih šumskih požara, kao svojevrsan plan „boljeg upravljanja regijom“ i uključivanja nevladinih organizacija. Ta je Macronova izjava uslijedila nedugo nakon što je Bolsonaro kritizirao nevladine udruge, uključno i one iz sfere zaštite ekologije, a čak ih i optužio za podmetanje požara.

Macron je posljednjeg dana sumita G7 izjavio kako su članice toga kluba odobrile osnivanje mehanizma za pružanje pomoći državama u borbi protiv požara u zoni amazonske prašume, za što se predviđa dodjela 20 milijuna eura.

Na tu je izjavu brazilski čelnik reagirao na svom tvitu, napisavši, kako je Macronov i prijedlog članica G7 za „spas“ Amazone razrađen „kao da smo mi kolonija ili ničija zemlja“. Također je kazao kako bi Macron trebao izraziti suosjećanje i uvaženje prema brazilskom suverenitetu, kako su to učinili šefovi drugih država.

Danas je Macron na konferenciji za medije izjavio kako ga je Bolsonaro obmanuo o potezima brazilske vlade u borbi s požarima, a Macron se također požalio i da je Bolsonaro iznio „grubi komentar o mojoj supruzi“ i da je njemu (Macronu) zbog toga „žao i njega Brazilaca“.Brazil se, očito, pokazuje kao „tvrd orah“. Naime, njegov predsjednik ne dozvoljava da se o rješavanju brazilskih problema odlučuje bez sudjelovanja Brazila, neovisno o tome koliko ti problemi, kao i u slučaju najnovijih požara, imali puno širi, preciznije -. globalni karakter. Jer neovisno o svemu, ako se razgovara o Brazilu i načinima rješavanja određenih problema u toj zemlji, red bi ipak bio da u takvim raspravama ravnopravno sudjeluju i politički predstavnici te zemlje, kao minimum pristojnosti i uvažavanja njezinog suvereniteta. To samo potvrđuje teze o skučenosti platforme G7 za rješavanje globalnih problema, u odnosu na, primjerice summite članica G20 na kojima punopravno sudjeluje i Brazil. „Elitni“ klub G7 sve više (p)ostaje elitan isključivo unutar samoga sebe.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like