Bolsonaro prijeti Vrhovnom sudu jer istražuju korupciju njegovih saveznika

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro jučer se obratio svojim pristašama i sklopu prosjeda kojem je bio cilja pokazati potporu  ovog kontroverznom predsjednika, prenosi AP. Skup potpore održao se na Dan nezavisnosti.

Među Brazilcima pada podrška Bolsonarovoj administraciji, a prema anketi s početka srpnja, 51 posto ispitanika bilo je protiv njegove politike, što je najgori rezultat od kada je Bolsonaro 2019. godine preuzeo vlast. Bolsonaru opada popularnost zbog lošeg upravljanja pandemijskom krizom, sve konkretnijih optužbi za korupciju, ali i sve većem raslojavanju brazilskog društva po bogatstvu.

Bolsonaro je u govoru pred pristašama, njih desetak tisuća iz raznih dijelova zemlje, u Braziliji zaprijetio predsjedniku Vrhovnog suda. “Ili će Vrhovni sud držati pod kontrolom suca Alexandra de Moraesa, ili će ovo tijelo trpjeti ono što ne želimo”, kazao je Bolsonaro uputivši tu poruku predsjedniku Vrhovnog suda Luizu Fuxu.

Moraes je odgovoran za istragu financiranja i organizacije djelovanja koja su za cilj imala napade na demokraciju i demokratske institucije, a već je naredio uhićenja Bolsonarovih saveznika i militanata.

Pristalice Bolsonara na demonstracijama u utorak nosili su natpise koji su izražavali prijetnje Vrhovnom sudu i Kongresu. Bolsonaro je podizao tenzije uoči Dana nezavisnosti autoritativnim prijetnjama, a promatrači su ih opisali kao pokušaje mobilizacije svojih pristalica.

Njegovi podržavatelji u utorak su se okupili u desetak brazilskih gradova, no u Brazilu su održane i demonstracije protiv Bolsonara, među ostalim u Braziliji, Rio de Janeiru i Sao Paolu.

 

Komentari

komentar

You may also like