Bolton nagovara Trumpa na vojnu intervenciju u Venezueli

Američki medij The Washington Post navodi kako predsjednik SAD-a Donald Trump ne pokazuje ozbiljne namjere za provedbu vojne operacije u Venezueli, iako njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton inzistira na agresivnoj politici prema toj zemlji.

Prema riječima bivših i sadašnjih pomoćnika američkog čelnika, Trump „ne pokazuje odlučnost za upad u Venezuelu“. On s vremena na vrijeme govori kako ga „Bolton želi uvući u rat“. Dva su savjetnika također izjavili kako Trump, kada se radi o Venezueli, počinje govoriti o političkim događajima na Floridi ili o svom golf-klubu. Obojica smatraju kako će se predsjednik teško odlučiti za dozvolu provedbe „dugoročnih vojnih aktivnosti“ u Venezueli.

Međutim, izvori WP navode kako je Trump Boltonu dao široke ovlasti po pitanju Venezuele, pri čemu je Bolton, pozivajući na provedbu „agresivnije politike“ prema Caracasu izazvao „nezadovoljstvo „kako u Bijeloj kući tako i izvan nje“. Boltonovi pomoćnici su u više navrata „molili za vojne varijante“ u vrijeme prošlotjednog brifinga o stanju u Venezueli, čime su izazvali ljutnju generala američkih zračnih snaga Paula Selva.

Podsjećamo: John Bolton je treći po redu i do sada najdugovječniji Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Odavno je poznat kao jedan od nositelja radkalne i agresivne američke vanjske politike u krugovima tzv. neokonzervativaca iz redova obiju glavnih američkih stranaka, Republikanske i Demokratske, zaostale još iz vremena njegovog rada u državnim institucijama tijekom Hladnog rata. Zato je i njegovo imenovanje na sadašnju dužnost bilo meta brojnih kritika unutar samih Sjedinjenih Država, u kojima se upozoravalo na njegove prijašnje radikalne stavove, poput onih o potrebi primjene atomskog oružja protiv Sjeverne Koreje ili Irana. Zbog tih se snažnih kritika Bolton uoči prihvaćanja nove funkcije javno odrekao svojih prijašnjih stavova, navodeći, kako će u novoj ulozi isključivo služiti Trumpovoj, a ne svojoj viziji američke vanjske politike. Ali izjava takvog tipa sama je po sebi kontradiktorna, jer se u tom slučaju postavlja opravdano pitanje: što onda uopće znači njegova savjetnička uloga ukoliko će on provoditi Trumpove odluke ili zamisli? Trumpu, prema toj logici, onda savjetnik niti ne treba, već samo izvršitelj njegovih odluka, a što Bolton po funkciji nije. Međutim, bilo kako bilo, u svakom je slučaju očito kako se hladni rat iz mnogih glava onih koji su u njemu aktivno sudjelovali teško izbija.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like