Bolton optužio Rusiju, Kinu, … za dezinformacije o nesuglasicama u Bijeloj kući

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton izjavio je kako Rusija, Kina, Iran, Venezuela i Sjeverna Koreja „nastoje plasirati lažne informacije o nesuglasicama u administraciji Donalda Trumpa“ i da im u tome pomažu neki „stenografi“ u američkim medijima. Bolton je to izjavio na konferenciji  Wall Street Journal CFO Network 11. lipnja.

„Imamo ozbiljne razloge za sumnju da su Sjeverna Koreja, Iran, Venezuela ,Rusija i Kina donijeli odluku – a vi se sami u to možete uvjeriti – o pokušaju širenja dezinformacije u svezi američke administracije, kako predsjednika i njegove savjetnike dijele proturječja i tomu slično. Pri tom stenografi u američkim medijima prihvaćaju tu dezinformaciju“.

Bolton pri tom nije predočio bilo kakav konkretan dokaz o svojim tezama.
Međutim, ovdje treba precizirati kako teze o nesuglasicama unutar američke administracije ne dolaze ni od koga drugog doli od bivših državnih službenika u Trumpovoj administraciji ili u različitim ministarstvima američke vlade koji su u međuvremenu dobili otkaze.

Tako prema ocjenama jednog od ključnih američkih analitičkih centara Brookings Institution, koje su bile prenešene i u The New York Timesu, u tri godine od početka Trumpovog predsjedanja njegovu je administraciju napustilo 29 osoba, a još ih je 20 smjenjeno s rukovodećih funkcija u različitim ministarstvima. Pri tom je zanimljivo da je dio službenika Trumpove administracije bio prinuđen odstupiti s dužnosti upavo pod pritiskom Johna Boltona.

Tracking turnover in the Trump administration

Čini se kako je, kada su američki državni vrh i možebitna unutarnja trenja  u pitanju, uistinu najlakše optužiti, već dobro prokušane „inozemne neprijatelje“ i „domaće kolaboracioniste“. Čini se da Bolton nije do kraja shvatio poučak iz nedavno objavljenih rezultata Muelerove istrage koji su „udarili“ po demokratima, koji su se upravo takvim metodama optužbi o „ruskom utjecaju na američke izbore“ (tu je istragu Trump nazvao „najvećim lovom na vještice“) željeli obračunati s predsjednikom Trumpom.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like