Bolton optužio Rusiju za krađu vojne tehnologije

Foto: preuzeto s portala Global Security

Rusija razrađuje nadzvučno oružje, u mnogomu se opirući na ukradene američke tehnologije, izjavio je jučer savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton.

„Neovisno o tome što je rusko gospodarstvo po veličini usporedivo s gospodarstvom Nizozemske, Rusija svejedno troši dostatno sredstava na obranu, kako bi imala mogućnost modernizirati svoj nuklearni potencijal i razvijati nove vrste (atomskih bojevih glava, op.a.) – rakete sa samonavođenim bojevim blokom, nadzvučne krstareće rakete, pri čemu koristi tehnologije, od kojih su mnoge bile ukradene iz SAD-a“, izjavio je John Bolton.

Osvrnuo se i na nedavnu nesreću na ruskom vojnom poligonu na ruskom Arktiku od 8. kolovoza, kod Severodvinska, kada je testirana ruska krstareća raketa „Burevestnik“ (prema NATO kodifikaciji:„Skyfall“). Bolton navodi kako je u vrijeme testiranja bilo „vidljivo da je nešto pošlo po zlu“ i da događaj svjedoči o tome da Rusija „želi učiniti tehnološki iskorak u svojim mogućnostima vezanim uz atomsko oružje.

Ruske aktivnosti u tome smislu predstavljaju prijetnju za SAD i njihove saveznike. „Taj potencijal i mogućnost da ga dobiju druge države ostaje realan problem za Sjedinjene Države i njihove saveznike“, kazao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.
Prije toga predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako SAD raspolaže istom onom tehnologijom koja je dovela do spomenute eksplozije u Rusiji, samo još naprednijom.

Nedugo nakon ovih izjava uslijedile su reakcije iz Moskve, prije svega iz krugova zastupnika ruske Dume, u kojima se, između ostaloga čulo, da su Sjedinjene Države u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata dovele njemačke raketne stručnjake koji su im pomogli u proizvodnji nuklearnog oružja, nakon čega su atomske bombe bacili na Japan. Drugim riječima žele reći kako krađa visokih tehnoilogija nije samo ruska „specijalnost“ i da je nje bilo i bit će.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like