Bolton u Moskvi: Kina bi, da je potpisnica Sporazuma, morala uništiti pola svojih raketa!

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton jučer je u Moskvi razgovarao s tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolayem Patrushevom. Posjet se pokolopio s prekjučerašnjom Trumpovom najavom o američkom izlasku iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa (sasvim sigurno ne slučajno, ukoliko se ima u vidu kako je upravo Bolton glavni zagovarač američkog povlačenja iz tog sporazuma), koja je naišla na oštre kritike u ruskim političkim i vojnim krugovima. Prema informacijama službe za medije američkog veleposlanstva u Moskvi, dvojica glavnih „sigurnjaka“ razgovarali su upravo o spomenutoj temi, ali i o Siriji, Iranu, Sjevernoj Koreji i terorizmu.

Sinoć je Bolton u Moskvi za The Wall Street Journal izjavio, kako će, neovisno o svom čvrstom stavu o izlasku iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, on provesti dodatne konzultacije s europskim saveznicima, saveznicima u Aziji i s Rusijom.

Bolton je rekao kako neki misle da se radi o američkoj spekulaciji i politici „batine“ i pita se, „kako od njih (Rusije) polučiti poštivanje Sporazuma, kojeg, prema njihovim riječima, oni ne krše?… Oni ne smatraju da ga krše, s čim mi odlučno nismo suglasni“. Takav stav Moskve nazvao je „znakom toga, da oni (ruska vlada) ne planiraju mijenjati svoje ponašanje“.

Također je obratio pozornost na činjenicu da Kina, Iran i Sjeverna Koreja nisu obvezni poštivati Sporazum (oni nisu potpisnici istog), a da bi, prema procjenama Pentagona, od jedne trećine do polovice svih kineskih balističkih raketa neposredno kršile odredbe tog Sporazuma ukoliko bi Kina bila njegova potpisnica. Zato taj Sporazum, „kao i kontrole nad naoružanjem ograničavaju Ameriku u globalnom smislu i mnoge naše prijatelje i saveznike u svijetu i dislociranu američku vojsku stavljaju pod značajnu ugrozu“, kazao je Bolton i dodao, kako ne misli da će Kina htjeti uništiti gotovo pola svojih postojećih raketa.

Bolton u intervju nije govorio ni o čemu što zabrinjava rusku stranu kada je u pitanju američko ponašanje i vojni potezi koje ta zemlja čini na obodu ruskih granica, o čemu se ovih dana intenzivno govori u ruskim političkim i vojnim krugovima (vidi poveznicu s komentarom ispod teksta).

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov jučer je izjavio kako će Rusija uspostaviti ravnotežu snaga u sferi raketa malog dometa ukoliko se SAD povuku iz Sporazuma. Pri tom će Moskva donositi zaključke na temelju službenih odluka SAD-a, a ne iskazanih namjera, kazao je Peskov.





Bolton će u Rusiji boraviti do 24. listopada, a očekuje se i njegov susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom, a vjerojatno i s predsjednikom Vladimirom Putinom, kao što je to bilo i prigodom prvog Boltonovog posjeta Rusiji u prvoj polovici ove godine. Očekuje se kako će on razjasniti stav Washingtona o spomenutom raketnom sporazumu, kojeg, kako je u subotu kazao Donald Trump, krši Rusija.

Ovome bismo nadodali i sinoćnju izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa, u kojoj on kaže, kako bi se i Kina morala priključiti američko-ruskom sporazumu o uništenju raketa malog i srednjeg dometa.

Zašto se SAD povlače iz raketnog sporazuma s Rusijom?





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like