Boltonova iznenadna zabrinutost za Rusiju: „srce Rusije“ na nišanu je kineskih raketa

Nakon što smo prije nekoliko dana doznali za Putinovo „ne“ Johnu Boltonu, kada je ovaj s ruskim čelnikom tijekom boravka u Moskvi želio razgovarati o Kini, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost ovoga puta istoj temi pristupa potpuno drukčije.

Naime, tijekom posjeta glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju, Bolton je izjavio kako bi želio razgovarati s Moskvom u svezi kineskih aktivnosti u vojnoj sferi.  Pri tom je dodao, kako kineske rakete Moskvi predstavljaju ugrozu, jer se „srce Rusije“ nalazi u zoni njihovog uništenja.

Osim toga, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton, ocijenio je Sporazum o uništenju raketa malog i srednjeg dometa iz kojeg se Sjedinjene Države namjeravaju povući, kao „relikt hladnoga rata“.

Podsjećamo: nakon što je američki predsjednik Donald Trump u prošlu subotu najavio vjerojatno američko napuštanje spomenutog raketnog sporazuma s Rusijom i jačanje nuklearnog raketnog potencijala SAD-a dok ostale zemlje (Rusija i Kina“ „ne dođu k sebi“ i shvate nužnost zaustavljanja toga procesa, ruski je predsjednik Vladimir Putin u srijedu izjavio, kako će u slučaju instaliranja novih američkih raketa u Europi Moskva biti primorana identično odgovoriti. Možda je najzanimljivija, u kontekstu ove problematike, ipak bila izjava NATO saveza, koji je priopćio, kako se ta vojno-politička organizacija protivi novom hladnom ratu, uključno i razmještaju novih američkih nuklearnih raketa na europskom tlu. Dakle, očito je, kako ni Europu ni Rusiju ne zabrinjava kineska vojna aktivnost i njezini ovi ili oni raketni programi, percipirajući pritom obrambeni, a ne ofanzivni karakter kineske nuklearne doktrine, za razliku od novog hladnog rata između SAD-a i Rusije, od kojeg će najveće posljedice, primarno one sigurnosne, trpjeti upravo Europa.

A da Rusija nema nikakvih iluzija oko američke namjere za jednostranim povlačenjem iz raketnog sporazuma svjedoči i jučerašnja izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova, kada je kazao slijedeće: „Tijekom pregovora u Moskvi, između ostalog i na susretu predsjednika Putina s Johnom Boltonom, postalo je jasno kako je ta odluka (već) usvojena, a  jednostavno će biti ili vrlo brzo, ili kroz mjesec i pol i formalizirana“. Lavrov je pojasnio, kako nakon  formalne objave o povlačenju treba proći razdoblje od šest mjeseci predviđeno Sporazumom, nakon kojeg on prestaje važiti ne samo za stranu koja je inicirala izlazak, već i za drugu supotpisnicu.

Zoran Meter: Putin odbio Boltonovu želju za razgovor o Kini bez kineskih predstavnika
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like