„Bomba“ iz Njemačke: otkriće dokumenta iz 1991. podupire ruske optužbe o širenju NATO-a!

Prava senzacija stiže danas iz njemačkog medijskog prostora, konkretno od strane tamošnjeg medija Der Spiegel. Indirektno se odnosi na aktualne ruske zahtjeve za zaustavljanjem daljnjeg širenja NATO saveza na istok tj. na ruske državne granice, a što je, podsjećamo – naišlo na snažan otpor SAD-a i spomenutog vojno-političkog saveza. Evo o čemu se radi:

Ruski medij Kommersant objavio je o otkriću arhivskog dokumenta od strane spomenutog njemačkog medija, koji, kako se navodi u današnjem tekstu Der Spiege-la, učvršćuje verziju današnjih ruskih vlasti da je Sovjetskom Savezu, kada je Njemačka bila ujedinjena, obećano da se NATO neće širiti na istok.

U tekstu se podsjeća kako je već ranije ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da su Moskvu “prevarile, otvoreno prevarile” zapadne zemlje, koje su obećale da se NATO savez (nakon ujedinjenja Njemačke, op.GN.) neće širiti “niti milimetar na istok” (Putinov govor s velike medijske konferencije u prosincu 2021., op.GN). Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako SSSR-u nitko nije dao takva obećanja.

Prema navodima Der Spiegel-a, dokument je u Britanskom nacionalnom arhivu otkrio američki politolog Joshua Shifrinson, profesor na Sveučilištu u Bostonu. Ranije je bio označen kao “Tajna”, ali je tajnost naknadno skinuta.

Riječ je o zapisniku sa sastanka političkih direktora ministarstava vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, održanog u Bonnu 6. ožujka 1991. godine. Tema je bila sigurnost u srednjoj i istočnoj Europi.

Kako navodi Kommersant, Organizacija Varšavskog ugoovra u to je vrijeme već pucala po šavovima, a političari u zemljama socijalističkog lagera signalizirali su zapadnim zemljama o svom interesu za ulazak u NATO. No, kako navodi Der Spiegel, iz dokumenta je jasno da su se Britanci, Amerikanci, Nijemci i Francuzi složili da je članstvo Istočne Europe u NATO-u “neprihvatljivo”.





Navodi se kako je politički direktor njemačkog ministarstva vanjskih poslova Jurgen Hrobog to argumentirao na sljedeći način: „Jasno smo dali do znanja na pregovorima 2 plus 4 (o ujedinjenju Njemačke, uz sudjelovanje SRNj i DDR-a, kao i SAD-a, SSSR-a, Velike Britanije i Francuske, op.Kommersant) da ne širimo NATO izvan Elbe (u tekstu se dalje pojašnjava da ne govorimo o Elbi, već o rijeci Odri). Stoga Poljskoj i ostalima ne možemo ponuditi članstvo u NATO-u.” Prema riječima Jurgena Hroboga, ovaj stav je dogovoren sa saveznim kancelarom Helmutom Kohlom i ministrom vanjskih poslova Hans-Dietrichom Genscherom.

Američki predstavnik Raymond Seitz, navodi se u dokumentu, složio se riječima: “Jasno smo stavili do znanja Sovjetskom Savezu – u pregovorima 2 plus 4, kao i u drugim pregovorima – da ne namjeravamo imati koristi od povlačenja sovjetskih snaga iz istočne Europe … NATO se ne bi trebao širiti na istok niti formalno niti neformalno.“

Prema riječima ruskog predsjednika Putina sa spomenute medijske konferencije, Rusija je više puta prigovarala širenju NATO-a na istok, pozivajući se na relevantna obećanja zapadnih zemalja, ali svaki put je bila ignorirana u smislu „idite vi sa svojim brigama, mi ćemo učiniti ono što smatramo potrebnim“.





Reagirajući na Putinove riječi, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tada je kazao kako Sjevernoatlantski savez “nikada nije obećao da se neće širiti”. U intervjuu za ovaj isti Der Spiegel glavni tajnik NATO-a izjavio je da “nikada nije bilo takvog obećanja, nikada nije bilo takvog dogovora iza kulisa, to jednostavno nije istina”.

Čini se kako je ova današnja objava njemačkog medija dodatna „voda na mlin“ ruskom državnom vrhu u aktualnim previranjima sa Zapadom, a svakako je, u profesionalnom i osobno smislu vrlo neugodna i po aktualnog glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga kojemu uskoro ističe mandat na toj funkciji.

Komentari

komentar

You may also like