Bombaška prijetnja u Belfastu prekinula govor irskog ministra vanjskih poslova

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney danas je u Belfastu prekinuo i napustio je govor usred rečenice kada je blizu mjesta govora uočen oteti kombi u kojem se nalazila potencijalna bomba, prenosi Politico.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost, ali lojalistički militanti koji se protive novom trgovinskom protokolu nakon Brexita za Sjevernu Irsku, prošle su godine zaprijetili su smrću ministru Coveneyju i zamjeniku irskog premijera Leu Varadkaru.

Neidentificirani napadač navodno je uperio oružje u vozača kombija, unio sa sobom paket u vozilu za koji je rekao da je bomba, te zapovjedio vozaču da dostavi paket na mjesto događaja. “Naređeno mu je pod prijetnjom pištoljem da odveze taj paket napravu do mjesta događaja. Morali smo maknuti ministra”, rekao je Gary Donegan, katolički svećenik koji je pomogao u organizaciji događaja.

Coveney je taman bio hvalio pokojnog dobitnika Nobelove nagrade za mir Johna Humea i njegovu suprugu Pat za njihovu “nepokolebljivu predanost principijelnoj i miroljubivoj promjeni” kada mu je član sigurnosnog odjela prišao i šapnuo nešto na uho. “Ja, bojim se da moram otići. Nadam se da ću se vratiti za nekoliko minuta. Pokušajte razumjeti”,  rekao je Coveney okupljenima nakon čega je napustio podij uz zbunjeni pljesak publike.

Kasnije, dok se posebna jedinica britanske vojske pripremala za ispitivanje sumnjivog predmeta u kombiju pomoću robota na daljinsko upravljanje, organizatori su potvrdili da je događaj otkazan. Coveney je rekao da je “tužan i frustriran što je vozač kombija napadnut i žrtvovan na ovaj način. Moje misli su s njim i njegovom obitelji”. Prema prvim izvješćima, ipak nije riječ o bombi, već o nekoj vrsti kanistera.

Prijetnja bombom dolazi nekoliko dana prije službenog početka kampanje za izbore za Skupštinu Sjeverne Irske u svibnju. Lojalisti se protive protokolu koji bi Sjevernu Irsku trebao zadržati unutar jedinstvenog carinskog tržišta EU-a. Takvo odvajanje Sjeverne Irske od ostatka UK znači da bi se trebao uvažiti zahtijev od strane EU-a za temeljitu provjeru britanske robe koja ulazi u Sjevernu Irsku. U Sjevernoj Irskoj već su se događali sporadični činovi nasilja u četvrtima Belfasta u znak prosvjeda protiv sporazuma prošle godine. U lipnju 2021., pravna platforma probritanske skupine, Vijeće lojalističkih zajednica, okrivila je Dublin za promicanje trgovinskog protokola koji je potkopao ekonomske veze Sjeverne Irske s ostatkom UK. “Dok ne prihvate i poprave štetu koju su stvorili”, upozorila je skupina, “ministri i dužnosnici irske vlade više nisu dobrodošli u Sjevernu Irsku.”





Komentari

komentar

You may also like