Borba za EU energetsku nezavisnost: Europske tvrtke uložile novac u plinovod „Sjeverni tok-2“ prije uvođenja novih američkih sankcija

U četvrtak, 15. lipnja, Geopolitika.News izvjestila je o oštroj kritici od strane „germanskog bloka“ unutar EU (objavljenoj u zajedničkoj izjavi njemačkog ministra vanjskih poslova i austrijskog kancelara) prema proširenju proturuskih sankcija, usvojenih prekjučer u američkom Senatu (kojima se, po potrebi, može koristiti predsjednik Donald Trump), a koje se odnose na ruski energetski sektor ali i sve europske tvrtke koje s njim surađuju po pitanju izvoza ruskog plina i nafte (http://geopolitika.news/vijesti/ostra-osuda-berlina-i-beca-novog-projekta-americkih-sankcija-protiv-ruskog-energetskog-sektora/).

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, održane u Berlinu, zamjenik predsjednika ruskog Gazproma Aleksandar Medvedev, izjavio je, kako je pet Gazpromovih europskih partnera počelo s financiranjem projekta izgradnje plinovoda „Sjeverni tok-2“ prije usvajanja novih sankcija od strane američkog Senata. „Njihova  sredstva stigla su na račune tvrtke „Nord Stream 2“ i već se koriste unutar projekta“, izjavio je Medvedev. Radi se o više od milijardu eura pristiglih sredstava.

Također je kazao, kako su Gazprom i njegovi europski partneri u potpunosti završili posao oko „organizacije financiranja projekta“ ali da to ne znači kako je posao gotov i da predstoje pregovori s bankama koji će „započeti u najskorije vrijeme, možda i prije godišnjih odmora“.

Podsjećamo, u travnju ove godine europske tvrtke Wintershall, Uniper, Shell, OMW i Engie potpisale su sporazum o financiranju 50% projekta „Sjeverni tok-2“ u iznosu od 4,75 milijardi eura. Udio u tom iznosu svake od tvrtki iznosi 950 milijuna eura. Vlasnik projektne tvrtke „Nord Stream 2 AG“  ostaje Gazprom. U 2017. godini tvrtke su planirale na izgradnju plinovoda uložiti 285 milijuna eura.

Geopolitika.News podsjeća kako je američki Senat prekjučer većinom glasova usvojio izmjenu zakona o proširenju sankcija prema Rusiji (konkretno, njezinom energetskom sektoru), koji omogućuje predsjedniku Trumpu uvođenje sankcija onim tvrtkama i fizičkim osobama koje investiraju više od 1 milijarde dolara u izgradnju ruskih izvoznih plinovodnih ili naftovodnih sustava ili pružaju projektne usluge, tehnološku opremu i sl. U izglasanom zakonskom projektu od strane Senata odvojeno se spominje projekt „Sjeverni tok-2“, kojeg SAD nastoje spriječiti „zbog njegovih pogubnih posljedica po energetsku sigurnost EU, razvoj plinskog tržišta u Srednjoj i Istočnoj Europi i energetsku reformu u Ukrajini“. Jučer su, u Berlinu, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel i austrijski kancelar Christian Kern zajednički izjavili kako je “energetska opskrba EU pitanje Europe, a ne Sjedninjenih Američkih Država”.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like