Borba za istočnu Ukrajinu: Ruske snage okreću se prema Lisičansku

Ruske snage borile su se u ponedjeljak za zauzimanje Lisičanska, posljednjeg većeg grada kojeg još drže ukrajinske trupe u istočnoj pokrajini Luhansk, nakon što su separatisti koje podržava Moskva izjavili da napreduju na više frontova, izvještava Reuters.

U pobjedi za kampanju Kremlja, grad blizanac Lisičanska, Sjevjerodoneck, poprište nekih od najkrvavijih borbi, pao je u subotu u ruke proruskih snaga. Ruski projektili također su u nedjelju prvi put nakon nekoliko tjedana pogodili Kijev, napade koje je američki predsjednik Joe Biden osudio kao “barbarstvo”.

Novinska agencija Tass u nedjelju je citirala separatističkog dužnosnika koji je rekao da su moskovske snage ušle u Lisičansk iz pet smjerova i izolirale ukrajinske branitelje. Reuters nije mogao potvrditi izvješće.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga rekao je da ruske snage koriste topništvo kako bi pokušale odsjeći Lisičansk s juga, ali nisu spomenule da su separatisti ušli u grad. Ruski jurišni zrakoplovi udarili su u blizini Lisičanska, dodao je Glavni stožer u svom ažuriranju u ponedjeljak.

“Lisičansk, to je bio užas, prošli tjedan”, rekla je Elena, starija žena iz grada koja je bila među desecima evakuiranih koji su u ukrajinski grad Pokrovsk stigli autobusom s područja bojišnice. “Već sam rekla svom mužu ako umrem, molim te, sahrani me iza kuće”, dodala je.

Agencija RIA citirala je separatističkog dužnosnika koji je rekao da su separatističke snage evakuirale više od 250 ljudi, uključujući djecu, u nedjelju iz kemijske tvornice Azot u Sjevjerodonecku. Industrijsko područje bilo je posljednji dio Sjevjerodonecka koji su držale ukrajinske snage prije nego što su se povukle. Luhansk i susjedni Donjeck čine istočnu regiju Donbasa – industrijsko srce zemlje.





‘Partneri moraju brže reagirati’

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych rekao je da su projektili u nedjelju također pogodili središnji grad Čerkasi, pogodivši strateški most koji povezuje zapadnu Ukrajinu i istočna bojišta. “Pokušavaju ograničiti prijenos naših rezervi i zapadnog oružja na istok”, rekao je Reutersu.

Glasnogovornik regionalne uprave Odese Serhiy Bratchuk rekao je da je raketni napad u regiji Odesa, na jugu Ukrajine, uništio stambene zgrade i izazvao požar. Šest osoba je ozlijeđeno, uključujući dijete, dodao je. Reuters nije mogao odmah potvrditi detalje izvješća. Rusija poriče da je ciljala civile.





Ukrajini je potreban moderni sustav protuzračne obrane za odvraćanje ruskih projektila, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u nedjeljnom večernjem obraćanju, nakon što su projektili ranije pogodili stambeni blok u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

“Partneri se moraju kretati brže ako su stvarno partneri, a ne promatrači. Kašnjenja s prijenosom oružja našoj državi, bilo kakva ograničenja – zapravo su poziv Rusiji da udari iznova i iznova”, dodao je. Sjedinjene Države vjerojatno će ovog tjedna objaviti kupnju naprednog sustava obrane zemlja-zrak srednjeg do velikog dometa za Ukrajinu, rekao je za Reuters izvor upoznat s tim pitanjem.

Biden je, na sastanku čelnika grupe G7 u Njemačkoj, nedjeljne raketne napade na Kijev nazvao djelima “barbarizma”.

 

Komentari

komentar

You may also like