Borbena skupina kineskog nosača zrakoplova raspoređena u Tihom oceanu

Osam kineskih mornaričkih brodova, uključujući nosač zrakoplova Liaoning, napustilo je u ponedjeljak Južno kinesko more prošavši između otoka u južnom japanskom lancu Okinawa, priopćilo je japansko ministarstvo obrane, izvještava Reuters.

Brodovi, koji su uključivali nekoliko razarača, plovili su između glavnog otoka Okinawe i Miyakojima, navodi ministarstvo. Iako nije bilo upada u teritorijalne vode Japana, helikopteri na nosaču Liaoning poletjeli su i sletjeli, priopćilo je ministarstvo.

Kinesko ministarstvo obrane nije odgovaralo na pozive za komentar tijekom državnog praznika. Američka 7. flota, dio pacifičkih snaga mornarice, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Tajvanska vojska u utorak je priopćila da ima jasan uvid u aktivnosti obližnjih kineskih snaga dan nakon što su japanske obrambene snage objavile da je kineska mornarica rasporedila borbenu skupinu nosača zrakoplova u Tihom oceanu. Lokalni mediji izvijestili su da se očekuje da će borbena skupina nosača aviona PLA (Kineska narodnooslobodilačka armija) održati vježbe na moru u vodama istočno od Tajvana. Kao odgovor, neimenovani vojni izvori rekli su lokalnim medijima da je tajvanska vojska pojačala svoju borbenu spremnost i da pomno prati vježbu, prenosi Focus Taiwan.

Bio je to prvi put da je kineski nosač zrakoplova prošao tim područjem od prosinca prošle godine, objavila je japanska nacionalna televizija NHK. Podsjećamo, ranije u travnju kineski nosač zrakoplova Liaoning i pet pratećih plovila prošli su ključnim plovnim putem od Japana na putu prema Tihom oceanu, priopćio je tada Zajednički stožerni ured japanskog ministarstva obrane.

Učestalo kretanje i vojne vježbe kineske mornarice zabrinjavaju SAD i saveznike zbog nedavnog vojnog sporazuma potpisanog između Kine i Solomonskih otoka u kojem se navodi mogućnost raspoređivanja kineskih policijskih i pomorskih snaga na tom pacifičkom otočju. Uz to, Kina je posljednjih godina uložila velike napore u razvoj i modernizaciju mornarice. Poznat je podatak da je kineska mornarica najveća na svijetu što se tiče broja brodova, ali smatra se da mornarica SAD-a barata daleko većim brojem projektila i modernih sustava naoružanja. Ipak, izgleda da Kina nije u potpunosti stavila kvantitetu ispred kvalitete jer su nedavno javno testirali hipersonični projektil, kako tvrde, namijenjen za uništavanje nosača zrakoplova.

U širem kontekstu, SAD i saveznici smatraju da snažna kineska pomorska prisutnost u toj regiji može predstavljati problem u slučaju pokušaja ujedninjenja Tajvana i kopnene Kine, ili akvizicije otoka oko kojih Kina spori s Japanom. S druge strane, Kinu zabrinjavaju aktivnosti SAD-a u njihovoj neposrednoj blizini. Tako je kineski analitičar nedavno ukazao na “neograničenu američku vojnu pomoć Ukrajini”, kao i na američku kongresnu skupinu koja je posjetila Tajvan u iznenađujućem iskazu potpore. “Peking je zabrinut da bi neograničena američka vojna pomoć Ukrajini i nedavna skupna turneja američkog kongresa Tajvanu mogli natjerati Taipei da vjeruje da bi Washington mogao pružiti istu pomoć u slučaju sukoba između kopna i Tajvana”,





 

Kineska mornarica demonstrira snagu: S novog razarača lansirala hipersonični protubrodski projektil





Komentari

komentar

You may also like