Borbeni zrakoplovi britanskog RAF-a šalju se u Švedsku i Finsku na zajedničke vježbe

Šest borbenih zrakoplova britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva odletjelo je u Finsku i Švedsku na zajedničke vježbe obuke, priopćilo je Ministarstvo obrane iz Londona. Ministar obrane Ben Wallace rekao je da raspoređivanje, koje je došlo na zahtjev obiju nacija, naglašava predanost Ujedinjenog Kraljevstva jačanju sposobnosti kolektivne obrane, prenosi BBC.

Dogovorena vježba dolazi nakon odluke o pridruživanju ove dvije sjeverne zemlje NATO savezu. Dva nova mlažnjaka F-35 su među zrakoplovima koji sudjeluju u vježbama. Oni provode “vrhunsku ratnu obuku” zajedno s četiri RAF-ova Typhoona, finskim F-18 Hornetima i švedskim Gripenima, rekli su dužnosnici britanske obrane.

Cilj vježbe je omogućiti zračnim snagama ove tri zemlje jačanje sposobnosti međusobnog djelovanja, pojašnjavaju iz Ministarstva obrane. Wallace je rekao da su Finska i Švedska “važni obrambeni partneri” i da bi ulaskom u NATO “savez postao jači dok se suočavamo s novom prijetnjom u Europi”. Švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je da će obuka “ojačati našu sposobnost da zajedno djelujemo kao odgovor na krizu u našem susjedstvu. Ovo je osobito važno u današnjem izazovnom sigurnosnom okruženju”.

RAF redovito sudjeluje u misijama zračnog nadzora članica NATO-a nad istočnom Europom, patrolirajući zračnim prostorom Rumunjske i baltičkih država Latvije, Litve i Estonije. Finska je nedavno objavila planove za kupnju vlastitih F-35, jednosjednog borbenog zrakoplova koji proizvodi američka zrakoplovna tvrtka Lockheed Martin. Zrakoplovi su najnapredniji i najskuplji mlažnjaci u UK. Svaki košta gotovo 100 milijuna funti, mogu sletjeti okomito slično kao Harrier Jump Jet i kombiniraju stealth tehnologiju izbjegavanja radara s nadzvučnim brzinama.

Vježbe predstavljaju “praktičnu demonstraciju” deklaracije o uzajamnom jamstvu sigurnosti koje je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisalo s Finskom i Švedskom u svibnju, priopćilo je Ministarstvo obrane. Deklaracija je uslijedila prije nego što su Finska i Švedska u lipnju podnijele službene zahtjeve za članstvo u NATO-u. Ulazak sjevernih država u NATO predstavljao je veliku promjenu za dvije nacije s dugom poviješću vojno neutralnosti. Finska dijeli granicu s Rusijom u dužini od 1340 km. Proces je u početku naišao na prepreku kada se Turska usprotivila njihovom članstvu zbog onoga što je vidjela kao spremnost Švedske i Finske da ugoste kurdske militante. Kandidati za NATO moraju imati odobrenje svih 30 članica da bi se pridružili. Međutim, protivljenje Turske završilo je nakon što su potpisali sporazum na nedavnom summitu NATO-a u Madridu. Švedska i Finska također su članice Združenih ekspedicijskih snaga pod vodstvom UK-a, koalicije od 10 država.

Komentari

komentar





You may also like