Borbeni zrakoplovi za Ukrajinu: Kijev pritišće Zapad da razbije posljednji tabu

Ovaj je tjedan dominirao raspravama i vijestima o zapadnim isporukama tenkova Ukrajini. Američki, njemački i britanski teški tenkovi uskoro bi mogli krenuti prema ukrajinskim ratištima, što za Kijev predstavlja veliku diplomatsku pobjedu koja se pripremala gotovo godinu dana. Jedanaest mjeseci nezapamćene potpore Zapada razbilo je mnoge vojne tabue. Prije godinu dana prijedlozi za isporuku prijenosnog protutenkovskog i protuzračnog oružja koje se lansira s ramena bili su kontroverzni. Sada ukrajinske oružane snage koriste neke od najnaprednijih sustava NATO-a s razornim učinkom. Kijev je zatražio borbene zrakoplove zapadne proizvodnje čim je započela ruska invazija punog opsega krajem veljače 2022. Do danas je Ukrajina primila lovce sovjetske proizvodnje i rezervne dijelove od nekih zemalja NATO-a. No pružanje suvremenih zapadnih platformi smatra se nepraktičnim i opasnim korakom koji bi Kremlj mogao protumačiti kao eskalaciju, piše Newsweek.

Budući da Ukrajina pravi planove za svoje nove tenkove, čini se da su borbeni zrakoplovi i projektili dugog dometa – konkretno MGM-140 Army Tactical Missile System, ili ATACMS – jedini preostali vojni tabui.

Prošlog je tjedna nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra rekao da će Nizozemska “otvorenog uma” razmotriti svaki ukrajinski zahtjev za borbenim zrakoplovima F-16 američke proizvodnje, dodajući da “nema tabua” o vojnoj pomoći. Ubrzo nakon toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij uputio je još jedan javni apel za borbene zrakoplove. Američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju Michael Carpenter rekao je za baltičku novinsku web stranicu Delfi kako vjeruje da će Washington D.C. podržati svaku europsku naciju koja želi poslati svoje zrakoplove američke proizvodnje u Ukrajinu. Pregovori između Kijeva i Washingtona već mjesecima napreduju iza kulisa, prema izvješću lista Politico iz rujna. Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga pukovnik Yurii Ihnat rekao je ovaj tjedan da je SAD već odlučio koje će vrste vojnih zrakoplova poslati.

Justin Bronk, viši znanstveni suradnik za zračne snage i tehnologiju u trustu mozgova (think tanku) Royal United Services Institute u Londonu, rekao je za Newsweek da postoji “istinska promjena u sklonosti političkom riziku” među zapadnim čelnicima po pitanju borbenih zrakoplova. “U sljedećih šest mjeseci postoji relativno ograničeno vrijeme za Ukrajinu da ostvari potencijalno odlučujuće teritorijalne dobitke prije sljedećeg velikog vala ruske mobilizacije i ponovnog industrijskog angažmana”, rekao je Bronk. Shvaćanje Zapada da je podrška Ukrajini dugoročni projekt koji će vjerojatno nadživjeti trenutni rat pomaže u napredovanju prijedloga za vojne zrakoplove. “Ne postoji scenarij u kojem bi potreba potpuno nestala, čak i ako bi Ukrajina ove godine pobijedila na terenu”, rekao je Bronk. “Manje je pitanje isporučujemo li teško naoružanje poput tenkova i potencijalno borbenih zrakoplova, a više kada to činimo. I da stoga postoji jak argument da kažete da biste to trebali učiniti sada.”

Zašto F-16?

Nesposobnost Rusije da uspostavi zračnu nadmoć nad Ukrajinom jedan je od najočiglednijih neuspjeha u ratu. Gotovo godinu dana nakon sveobuhvatne invazije, ruski zrakoplovi uglavnom izbjegavaju letjeti iznad teritorija pod kontrolom Ukrajine i ograničavaju misije bliske zračne potpore na prvim crtama bojišnice. Zapadni zrakoplovi bi, u teoriji, mogli ojačati ukrajinske letove dok bi pomogli u obrani ukrajinskih gradova od tekuće raketne kampanje Moskve.





“Sada su ključni”, rekao je za Newsweek Oleksandr Danylyuk, bivši predsjednik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Zapadni lovci, rekao je, nude značajnu vrijednost u “svojim ofenzivnim operacijama kao i u obrani od projektila”. “Za mene je, zapravo, pomalo razočaravajuće što se po pitanju zrakoplova krećemo prilično sporo”, rekao je Danylyuk.

Oleg Ustenko, ekonomski savjetnik Zelenskog, rekao je za Newsweek da su ruski raketni napadi koštali Ukrajinu oko jedan posto njezina BDP-a od početka kampanje u listopadu. “Ovi napadi su iznimno skupi”, rekao je, napominjući da bi borbeni zrakoplovi mogli pomoći u otupljivanju napada. “Jedan posto našeg BDP-a je ogroman, stvarno ogroman broj.”

David Deptula, umirovljeni general-pukovnik američkih zračnih snaga i dekan Mitchell instituta za svemirske studije, rekao je za Newsweek da bi zrakoplovi američke proizvodnje mogli imati odlučujući utjecaj na bojnom polju, kako u obrambenim tako i u napadnim operacijama koje će Kijev morati izvesti kako bi oslobodio okupirana područja. “Zračne snage pružaju prednosti u odnosu na tenkove, topništvo i pješaštvo u pogledu ovih atributa: brzina, domet, fleksibilnost, perspektiva, agilnost, mobilnost i ubojitost”, rekao je Deptula. “Iako su kopnene snage svakako neophodne, ‘kombinirano oružano ratovanje’ nije učinkovito bez zračnih snaga”, ustvrdio je.





Među mogućnostima F-16 su “zračna obrana područja; obrana od krstarećih projektila; bliska zračna potpora; izravan napad; i suzbijanje neprijateljske protuzračne obrane”, rekao je Deptula. “U očekivanoj trokrakoj ruskoj proljetnoj ofenzivi protiv Ukrajine, F-16 bi mogli brzo prelaziti s jedne fronte na drugu pružajući ubojitost i druge sposobnosti potrebne u kratkom roku i na određenom mjestu – zračne snage to mogu učiniti za nekoliko minuta, kopnene snage ne.”

Ukrajinske zračne snage, za koje se nije ni očekivalo da će preživjeti početne salve opsežnog ruskog napada, bile su neočekivano uspješne u 11 mjeseci intenzivnih borbi. Kijev je dobio dodatne zrakoplove sovjetske proizvodnje i rezervne dijelove od nekih europskih partnera, ali Deptula je sugerirao da je potrebna radikalnija misija opskrbe. “Gubici zbog ratnog iscrpljivanja (kontinuirani proces iscrpljivanja protivnika kako bi se iznudio njihov fizički kolaps kontinuiranim gubicima u ljudstvu, opremi i zalihama op.a.) smanjili su njihovu trenutnu veličinu zračnih snaga, ostavljajući nedovoljan broj da bi bile učinkovite”, rekao je. “Smanjeni broj lovaca povećava opterećenje preostalih zrakoplova i to predstavlja izazove u pogledu dostupnosti. Zatim, tu je ograničeni fond rezervnih dijelova i strjeljiva koji će se uskoro potrošiti.” “Ukoliko Ukrajina u nadolazećim mjesecima ne nabavi zamjenske borbene snage zapadnog podrijetla, izgubit će sposobnost obrane svog zračnog prostora i podrške svojim kopnenim snagama, a bez kontrole nad svojim zračnim prostorom izgubit će.”

Ograničenja borbenog zrakoplova F-16

Osim političkog manevriranja, slanje zapadnih borbenih zrakoplova u Ukrajinu predstavljat će značajna logistička pitanja.

Bronk je kazao da “još uvijek postoji popriličan broj razloga zašto postoji osnova za razumnu skeptičnost u vezi sa skorim isporukama borbenih zrakoplova” zato što “postoji ograničen kapacitet u smislu logističkog sustava koji je razvijen kroz Europu i također preko Atlantika za dopremanje stvari u Poljsku ili Rumunjsku, a zatim u Ukrajinu i preko Ukrajine tamo gdje je potrebno.” “Ako otvorite novu veliku liniju isporuka kao što su zapadni tenkovi, ili zapadni oklopni transporteri ili borbeni zrakoplovi, potencijalno, to će općenito biti nauštrb druge linije isporuka”, dodao je Bronk. Lovci bi, rekao je, predstavljali “stvarno vrlo značajan posao… jer će oduzeti mnogo stručnjaka i logističkih kapaciteta od drugih stvari.” “Ako imate operativnu eskadrilu F-16 ili tako nešto u Ukrajini za tri mjeseca u usporedbi s dvije borbene skupine tenkova; je li to dobra trgovina? Odgovor je vjerojatno ne.”

Zapadni bi lovci, tvrdi Bronk, učinili još opasnijim djelovanje ruskih zrakoplova iznad borbenih zona, no sugerirao je da bi okruženje za zapadne zrakoplove koji lete u borbenim letovima na frontu bilo jednako opasno kao i za postojeću ukrajinsku flotu. “I dalje bi bili izloženi istoj iznimno visokoj razini prijetnje od ruskih zemaljskih SAM [projektila zemlja-zrak] sustava, što bi predstavljalo problem za većinu zapadnih zrakoplova, osim za najmodernije”, rekao je. “F-16 ne može udobno djelovati na srednjoj razini iznad linija bojišnice ispuštajući precizno navođene bombe sa svojom ciljnom kapsulom kao što su radili u Afganistanu, Iraku ili Libiji… ruska kopnena protuzračna obrana prijetnja je prevelika.”

Kongres je ovog ljeta odobrio program vrijedan 100 milijuna dolara za obuku ukrajinskih borbenih pilota za upravljanje američkim zrakoplovima. Bronk je rekao da bi se takvi piloti mogli pridružiti borbi u nadolazećim mjesecima, obuka bi morala početi što je prije moguće, a letači bi mogli biti u zraku za “nekoliko mjeseci”. “Najveći je problem postavljanje održive logistike i lanaca održavanja u zemlji kako bi se zapravo upravljalo tim stvarima”, dodao je. “Potrebno je mnogo vremena da se osposobe kvalificirani održavatelji, tako da bi akcija vjerojatno uključila značajan broj zapadnih izvođača na terenu da obave dio tog održavanja ili ga nadgledaju. A to je također dodatni sloj političkog rizika.”

Deptula je također rekao da bi ukrajinski piloti mogli poletjeti u američkim lovcima u roku od “tri do šest mjeseci”, dodajući da se obuka, održavanje i infrastrukturni izazovi “svima mogu riješiti u kratkoročnoj budućnosti ako se primijeni kreativno – a ne birokratsko – razmišljanje.” “Najbrži način za održavanje njihovih F-16 bio bi oslanjanje na ugovornu podršku za održavanje”, ustvrdio je. Isporuka zrakoplova, dodao je Deptula, mogla bi doći iz zemalja NATO-a s oko 30-ak F-16 – dovoljno za eskadrilu – u slučaju da SAD obeća da će ih popuniti novijim verzijama kao poticaj.

“Ukrajina može prebaciti svoje zračne snage sa sovjetskih zrakoplova na zapadne zrakoplove. Iako će to potrajati, uloženo vrijeme i resursi isplatit će se jer će se moderno zrakoplovstvo pokazati najmoćnijim ukrajinskim alatom u njihovoj borbi za protjerivanje ruskih snaga.”

Z. Meter: Napregnute između Europe i Azije: SAD prebacuju zrakoplove iz Njemačke u Japan

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like