Borci „Islamske države“ u zapadnom Mosulu masovno kažnjavaju ljude

Posljednjih dana, u zapadnom Mosulu, borci terorističke organizacije „Islamska država“ ubili su desetke civila koji su željeli napustiti kvartove grada zahvaćene bojevim djelovanjima. U svrhu zastrašivanja lokalnog stanovništva teroristi su objesili nekoliko ljudskih tijela na stupove javne rasvijete u gradskoj zoni Tenek.

Prethodno je Vijeće sigurnosti Iračkog Kurdistana objavilo informaciju, prema kojoj su ISIL-ovci početkom ovog tjedna u zapadnom Mosulu kaznili oko 140 osoba. Samo je u zoni Faruk – unutar Starog grada, gdje se pod nadzorom džihadista nalazi i čuvena džamija „An-Nuri“ (u kojoj je u srpnju 2014. godine vođa „Islamske države“ Abu Bakr al-Bagdadi proglasio osnutak „kalifata“), ubijeno 40 civila koji su namjeravali izići iz zona zahvaćenih borbama.

Napominjemo kako je operacija oslobađanja Mosula naglo usporena nakon niza optužbi o neselektivnom bombardiranju zrakoplova međunarodne koalicije zbog kojeg je stradao veliki broj civila. To je čak primoralo i iračkog predsjednika da najavi mogućnost zaustavljanja čitave operacije. S druge strane, džihadisti navodno u borbama koriste i kemijsko oružje, a što sve skupa usložnjava provedbu vojne operacije oslobađanja grada, koja se činila kao već svršen čin nakon prodora iračkih snaga na zapadnu obalu rijeke Tigris i ulaska u zapadne dijelove Mosula.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like