Borci iz Azovstala će ići pred sud; Prvi ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor

Ukrajinski borci koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju morat će pred sud, rekao je čelnik separatističke Donjecke regije (DNR) za RIA.

“Zarobljenici iz Azovstala drže se na teritoriju DNR. Postoje planovi za organiziranje međunarodnog suda i na teritoriju republike”, rekao je čelnik otcijepljene regije Denis Pušilin. “Statut Suda se sada izrađuje”, rekao je. Iz izvješća nije bilo jasno s kojim će se optužbama vojnici suočiti.

“Rusko ministarstvo obrane je objavilo da je od 16. svibnja 2439 neonacista iz Azova i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriju tvornice položilo oružje i predalo se. Posljednja skupina od 531 militanta predala se danas”, piše ruska državna agencija RIA u petak.

Sud u Ukrajini osudio je zapovjednika ruskog tenka na doživotni zatvor zbog ubojstva civila na prvom suđenju za ratne zločine nakon početka rata. Narednik Vadim Šišimarin (21) osuđen je za ubojstvo Oleksandra Šelipova (62) u sjeveroistočnom selu Čupahivka 28. veljače. Priznao je da je pucao u Shelipova, ali je rekao da je djelovao po naređenju i zatražio oprost od udovice tog čovjeka. Moskva negira da njezine snage gađaju civile, dok Ukrajinatvrdi da su ruski vojnici počinili više od 11 000 zločina. Ovo suđenje u glavnom gradu Kijevu doživljava se kao prilika Ukrajine da dokaže, bez sumnje, da je barem jedan ruski vojnik ubio civila bez obzira na pravila ratovanja, pše BBC.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Nesumnjivo smo zabrinuti za sudbinu našeg građanina. Nažalost, tamo nemamo priliku braniti njegove interese jer je djelovanje naših institucija [u Ukrajini] praktički jednostavno prestalo”, rekao je Peskov, a prenosi novinska agencija Interfax. “Ipak, to ne znači da nećemo razmotriti nastavak pokušaja korištenja drugih kanala djelovanja. Sudbina svakog ruskog građanina je za nas od najveće važnosti”, rekao je. Odvjetnik Šišimarin će se žaliti na presudu.

Komentari

komentar





You may also like