Boris Johnson: Afganistan ne smije postati leglo terorizma

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u nedjelju zemlje Zapada da usklade stajalište o situaciju u Afganistanu i tvrdi da ne bi smjele samoinicijativno priznati talibansku vlast u toj zemlji

“Pošteno je reći da je američka odluka o povlačenju ubrzala stvari. Ali već dugo znamo da će se stvari tako odvijati”, kazao je premijeru UK o brzom napretku u talibana, prenosi The Independent.

Premijer UK tvrdi da se oko 2.000 Afganistanaca koji su pomagali NATO savezu već doselilo u UK, rekavši: “U sljedećih nekoliko dana izvući ćemo ih što više možemo”. Nadalje, tvrdi: “Vrlo je važno da Zapad zajednički radi na prelasku na tu novu vladu, bilo od talibana ili bilo koga drugog jer nitko ne želi da Afganistan ponovno bude leglo terorizma”.

Premijer također tvrdi da nije izgubljeno sve što je stvoreno u 20 godina invazije pod vodstvom SAD-a. “Mnogo žena i djevojaka obrazovano je zahvaljujući naporima Velike Britanije”, rekao je Johnson. “Ljudska prava i ravnopravnost promiču se i štite na način koji Afganistan prije nije vidio. Naravno da ne želimo to vidjeti odbačeno. ”

Vijeće sigurnosti UN-a u danas će održati izvanrednu sjednicu o situaciju u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji.

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda Mohammad Naeem izjavio je u nedjelju za Al-Jazeeru da je rat u Afganistanu završen, da žele imati odnose s međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga. Naeem je dodao da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona. Također, kazao je da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu i da ne žele živjeti u izolaciji.
Komentari

komentar

You may also like